zondag 24 januari 2010

ABC van inspiratiebronnen


Inspiratie is een onlosmakelijk onderdeel van het schrijfproces en andere creatieve activiteiten. Die komt soms uit onverwachte hoeken.

Ik heb een lijst samengesteld van mijn favoriete manieren om inspiratie op te doen. Sommigen liggen voor de hand, anderen minder. Kijk eens of er iets voor jou bij zit.

Aantekeningen. Van interviews bijvoorbeeld. Mensen doen vaak prachtige uitspraken, zoals deze: "Allochtonen komen vaak uit een statische wereld, terwijl het stadsleven hier heel divers is. Dat wil ik mixen door er jazz van te maken."
Zie ook: Citaten

Bladen. Achter ieder tijdschrift zit een groep redacteuren, die de trends op de voet probeert te volgen. Van hun voorwerk kun jij gebruik maken! Het is vooral geweldig leuk om een blad door te bladeren dat over geheel andere dingen gaat dan jouw gebruikelijke interesses. Je doet er altijd wel één of meerdere ideeën op.
Zie ook: Coverteksten

Blogs.
Er zijn vele blogschrijvers, die volop aanknopingspunten bieden om op door te denken, zoals De Inspiratiekamer en nieuweproductenbedenken.

Boeken. Vroeger las ik veel romans, tegenwoordig lees ik vooral veel boeken over psychologie, creativiteit en marketing, bijvoorbeeld van Seth Godin, Ken Robinson en Douwe Draaisma.

Borden, opschriften en uithangborden. Ik fotografeer vaak uithangborden of opmerkelijke opschriften. Ze vertellen vaak een verhaal, soms over gastvrijheid of juist over allerlei dingen die verboden. zijn. Ook leg ik vaak 'sporen' vast: voetstappen in de sneeuw of de afdrukken van dierenpoten. Die vertellen eveneens een verhaal.
Zie ook: Straatleven

Coverteksten. Coverteksten van tijdschriften zijn vaak geformuleerd in de vragende vorm om jou nieuwsgierig te maken naar het antwoord binnenin. Leuk om je niet te laten verleiden het blad open te slaan om het antwoord van de redacteur te lezen, maar zelf die vraag te beantwoorden.

Citaten.Via www.citaten.net ontvang je dagelijks een citaat in je mailbox voor nieuwe inspiratie. Of volg quote me via twitter.

Del.icio.us. Een schatkamer van prachtige artikelen op internet, door jezelf verzameld en door anderen. Je kunt op trefwoorden zoeken of bij je netwerk kijken. Zo vind je telkens interessante artikelen.

Dialogen op straat of in een winkel. Het is geweldig leuk om conversaties van andere mensen te horen. Als je iets interessants hoort, schrijf het neer in een opschrijfboekje. Het kan later als inspiratiebron dienen.
Zie ook: Straatleven

Douche. Iedere douchebeurt levert minstens één idee op.

Fietsen. De combinatie van frisse lucht en regelmatige beweging stuwt bloed door je lichaam en je brein. En dat levert altijd nieuwe gedachten op.

Films.
Films of televisieprogramma's bieden vaak een nieuw perspectief op een thema en zetten je daarmee aan het denken.
Zie ook: Verhalen

Geluiden. Muziek, natuurgeluiden of juist de stilte.
Zie ook: Dialogen

Google. Als je op het onderwerp zoekt waarover je wilt schrijven, vind je via de zoekmachine meteen tal van bronnen, die je op nieuwe ideeën helpen. Zo heeft Google me vaak gered.

Helden. Mahatma Gandhi, Albert Einstein en Nelson Mandela vervullen een voorbeeldfunctie, maar ook Pippi is een rijke inspiratiebron.

Kinderen. Wat kijken ze op televisie? Welke modetrends zijn er? Hoe denken ze over het leven? Wat houdt ze bezig? Kinderen hebben een frisse blik op de wereld en laten je op een andere manier kijken naar je dagelijkse omgeving.

Kranten. Interessant leesvoer, vooral verhalen in de zaterdagkrant over mensen die iets bijzonders hebben gedaan.
Zie ook: Bladen

Kunst. Kunstenaars zijn geoefend om zaken op een andere manier te benaderen en vormen daarmee een rijke inspiratiebron. Inspirerende kunstenaars vind ik onder meer Pablo Picasso, Antonio Gaudi, Leonardo da Vinci en Berlage en Keri Smith.

Logboek of dagboek. Onontbeerlijk gereedschap voor een ideeënmaker. Je hoeft er niet elke dag in te schrijven, maar enige regelmaat is wel handig. Door je aantekeningen terug te lezen, zie je vaak nieuwe dwarsverbanden.

Notitieboekje. De pocketmuze, die je altijd bij je draagt.
Zie ook: Logboek

Reizen. Het ontdekken van nieuwe plekken, mensen en gewoonten is een enorme inspiratiebron. Dat kan ook door te reizen in je verbeelding.

Straatleven. Wie gaat straatjutten, vindt inspiratiebronnen in zijn dagelijkse leefomgeving.
Zie ook: Borden

Taalgebruik. Nieuwe woorden, vreemde woorden, vaagtaal, poëzie en snoepwoorden bieden vaak nieuwe aanknopingspunten.

Trends. Trends zie je om je heen of spot je op internet.

Twitter.Voor blogs, informatie en het uitwisselen van kennis en ideeën.

Verhalen om ons heen. Als je er alert op bent, hoor je ze overal. Schrijf ze op in een apart notitieboek en bewaar ze voor later gebruik.
Zie ook: Dialogen

Vragen. Vragen stellen is een manier om de wereld om je heen telkens opnieuw met verwondering te bekijken.

Vormen en structuren. Patronen of structuren in de natuur, bijvoorbeeld een wirwar van wortels of knoestige takken tegen de blauwe lucht vind ik mooi om te fotograferen. Ze vormen vaak een intrigerend ritme.

Vrienden. Zij hebben me al op heel wat ideeën gebracht. Een blijvende inspiratiebron.


Vertel over jouw inspiratiebronnen
Waar laat jij je door inspireren? Natuur? Muziek? Gedichten? Schrijf hieronder je reactie om deze lijst met jouw inspiratiebronnen aan te vullen!


Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek direct bij Managementboek.

Mis mijn volgende artikel niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Share/Save/Bookmark

1 opmerking:

Anoniem zei

Mijn inspiratiebronnen:
Jeugd in Deventer en Diepenveen, vooral tussen 1960 en 1966 (rivier, bossen, vlot op de IJssel, schaats-, voetbal-, fietswedstrijden, diverse hutten, IJsselinie observeren, 'spel' met de veldwachter en boswachter, werken bij een boer en boomkweker/hovenier, patronen vinden van luchtaanvallen op treinen in WO 2, overstromende rivier, bevroren beloopbare rivier, houtkachels, ondergelopen tuin, bizarre buurtgebeurtenissen.
Tegenwoordig vloedlijnen, kwelders, jonge duinen (ontwikkelen van strand en kwelderspelen), tijdschriften, boeken (o.a. Last child in the Woods), SAS survival handboek, lange wandelingen en trektochten met tent, ruig en slecht weer, koude, sneeuw en ijs, hitte, choreografieen en scripts schrijven, landschappelijke overgangen, geologie, slagvelden, spelen in het bos op Buitenkunst Flevoland, parken ontwerpen (informeel spelen), flirten, veel verzamelen, absurdisme, onzin, erotiek, rollen spelen, mode, werken op Oerol, collages maken, reizen door thuis te blijven, struinen langs rivieren (stijgend en dalend hoog water), in de trein zitten, Eros en Chaos in tuinen verbeelden, en nog zoveel meer.

Leo