woensdag 27 januari 2010

Help het toeval een handje

Pablo Picasso kwam in Parijs in aanraking met Afrikaanse beeldhouwwerken. Een toevallige kennismaking, die een doorbraak in de ontwikkeling van kunst tot gevolg had.

De ene bron rept over Picasso's bezoek aan een tentoonstelling met Afrikaanse kunst
in het Trocadéro Museum in Parijs. Daar zag hij de ceremoniële maskers van de Dogonstam. Andere bronnen wijzen op twee houten beeldjes, die Picasso zelf aanschafte. De Afrikaanse manier van beeldhouwen vormde in ieder geval één van de inspiratiebronnen voor het schilderij Les Demoiselles d´Avignon, dat hij schilderde in 1906 en 1907. Toen zijn avantgardistische vrienden het werk zagen, vielen ze stil. Matisse barstte in lachen uit. Dit kunstwerk is nu een van de bekendste werken van Picasso en wordt als het eerste echt kubistische werk beschouwd.

Iets bekijken wat helemaal nieuw voor je is, een tijdschrift lezen dat helemaal niets met je belangstelling te maken heeft of iets ondernemen wat geheel anders is dan je gewone werk. Allemaal activiteiten die buitengewoon vruchtbaar kunnen zijn, omdat ze bijzondere inspiratie kunnen opleveren.

Veel uitvindingen zijn namelijk het gevolg van toeval. Zo probeerde onderzoeker Percy Spencer in 1946 de radartechnologie te verbeteren toen hij per ongeluk een chocoladereep liet smelten. Enkele decennia later was zijn uitvinding in bijna ieder huishouden niet meer weg te denken: de magnetron.

Of neem de Amerikaanse theegroothandelaar Thomas Gullivan. In 1904 stegen de prijzen van tinnen blikken aanzienlijk. Daarom besloot Gullivan de theemonsters in zijden zakjes naar zijn klanten te sturen. De klanten hadden niet in de gaten dat ze de thee uit het zakje moesten halen en deden de thee met zakje en al in het water. Dat bleek uitermate goed te werken, omdat theedrinkers op deze manier de theeblaadjes uit het water konden halen voordat de thee zijn bittere stoffen begon af te geven.

Hoe kun je zelf het toeval een handje helpen? Door dingen te doen die je anders nooit doet en door uiteenlopende elementen met elkaar in verbinding te brengen. Kruisbestuivingen creëren, dus.

Doe voortdurend onderzoek

Regel dat je steeds een camera bij hebt om foto's te maken van alles wat je opvalt. Verzamel knipsels, ansichtkaarten, folders en andere schijnbare nutteloze dingen, die je op een of andere manier intrigeren. Hebben bepaalde dingen een relatie met elkaar?

Draag een opschrijfboekje bij je

Elke keer als je denkt: dat is toevallig, maak je een notitie. Ga na twee weken na welke patronen je ziet. Misschien brengen de toevalligheden je op een idee.

Leg nieuwe koppelingen

Neem drie activiteiten waar je vandaag mee bezig bent geweest, bijvoorbeeld koken, kaartjes regelen voor een voorstelling en je bureau opruimen. Koppel ze aan elkaar en kijk wat jouw fantasie hiermee kan doen.

Combineer elementen

Voeg elementen uit twee totaal verschillende werelden samen, bijvoorbeeld tot een nieuw beroep. Weet je als verloskundige ook veel van binnenhuisarchitectuur? Een interessante combinatie.

Maak nieuwe smaakcombinaties

Bedenk gerechten met ingrediënten die op het eerste gezicht totaal niet bij elkaar passen, zoals chocola met oesters.

Begin bij een creatief werk met iets ongerijmds

Verbind bijvoorbeeld twee elementen die helemaal niet bij elkaar horen, zoals een olifant en een kapstok. Een spannend uitgangspunt voor een verhaal, een muziekstuk, een collage, etc.

Stem af op nieuwe zenders

Zet de radio op een willekeurig station en doe dat ook met de tv. Zet het geluid van het televisietoestel uit. Kijk naar het televisieprogramma, terwijl je naar de radiouitzending luistert.

Herschik

Orden boeken niet precies op onderwerp in de boekenkast. Of zet een aantal boeken op willekeurige plekken neer, zodat je ze bij een zoektocht weer tegen komt. De Nederlandse schrijver Belcampo vond de alfabetische volgorde trouwens ook inspirerend. Hij zei: "De alfabetische rangschikking heeft iets wonderbaarlijks. Onder de schijn van een volmaakte orde verbergt zij het minst samenhangende, het meest chaotische."


"If The Flintstones has taught us anything, it's that pelicans can be used to mix cement."- Homer Simpson
Nog meer inspiratie? Lees hier verder:Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Meer weten? Kijk op www.verhaallijnen.nl

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek

1 opmerking:

willem zei

remember India... Je kan het toeval gewoon incalculeren :)