dinsdag 12 januari 2010

Aan de slag met je plannen

Het begin van het nieuwe jaar is het moment dat velen van ons massaal goede voornemens maken. Plannen om er een inspirerend jaar met creatieve activiteiten van te maken, bijvoorbeeld. Ik schat in dat het gros van deze mensen deze week hun eerste inzakmomentje beleeft. Tijd voor wat peptalk!

Voornemens kun je je iedere dag opnieuw maken; daar hoeft het geen 1 januari voor te zijn. Als het bij plannen maken blijft, zullen ze immers nooit werken, welk moment het ook is. Dóen is het belangrijkst!

Een open deur?
Dat er voor creatief werk noeste arbeid nodig is, wordt nogal eens onderschat. Bij het woord creativiteit denken we vaak allereerst aan vrijheid en regels doorbreken, terwijl discipline en doorzettingsvermogen minstens zo belangrijk zijn. Mozart componeerde in zijn korte leven enorm veel muziekstukken, maar hij werkte daar ook hard voor. Op 28-jarige leeftijd waren zijn handen vervormd door de uren die hij aan musiceren en oefenen had besteed.

Wat kun je doen om je creatieve plannen daadwerkelijk uit te voeren? Niet dralen, gewoon beginnen!

1. Win tijd
Ga na aan welke gewoonte je veel tijd kwijt bent zonder dat het je veel oplevert. Internetten, lezen of computeren? Doe dat komende week eens helemaal niet. Het is vaak uitstelgedrag - ik weet er zelf alles van. Kijk wat het je oplevert.

2. Leg de plannen vast
Plannen die je wilt ondernemen, kun je vastleggen in het Day Zero-project. Hier verzamel je 101 dingen die je wilt doen in 1001 dagen. Wie op deze manier zijn plannen vastlegt, geeft zichzelf een stok achter de deur bij de daadwerkelijke uitvoering van de plannen.

3. Start op een gemakkelijke manier
Als je eenmaal aan de gang bent, krijg je vaak de smaak te pakken. Het is dus handig om het opstapje naar uitvoering van je plan zo laag mogelijk te maken. Als je bijvoorbeeld een plan moet schrijven, begin je eerst wat losse ideetjes op papier te zetten. Daar zoek je vervolgens uitgebreidere informatie bij. Voor je het weet zit je lekker te werken.

"The top 3 things that inhance your creativity: create, create and create. Everything else is trivial."
- Karl Raats


Nog meer lezen over de uitvoering van plannen en ideeën:

Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: