donderdag 13 augustus 2009

Kom in je creatieve flow


Twitteren, een nieuwe link op Facebook, weer even je mails checken. Nog even een kop koffie halen voordat je ‘echt aan het werk gaat’. Ik heb er vaak last van en ik ben vast niet de enige.

Vreemd is het wel. Als je leuk werk doet, weet je immers hoeveel energie je dit oplevert en waarom dit belangrijk voor je is. Toch is het blijkbaar gemakkelijker om je met allerlei andere en vaak niet belangrijke zaken bezig te houden, voordat je je echt op het creatieve werk stort.

Er zit maar één ding op. Jezelf tot orde roepen en nú aan het werk gaan. Of zoals Gustave Flaubert zei: "Be regular and orderly in your life so that you may be violent and original in your work.” En verder helpen deze tips om in de goede stemming te komen.
  • Kies je meest creatieve moment van de dag. Om er achter te komen op welke uren je het meest productief bent, kun je een week lang een logboekje bijhouden, waarin je noteert wanneer je alert of vermoeid bent. Vroeg opstaan is vaak goed voor de helderheid van geest, zelf word ik juist in de late avonduren productief.
  • Breng jezelf in de juiste stemming. Dat kan door een speciale ruimte op te zoeken. Sommige creatieve personen gedijen bij geroezemoes in grand café’s, anderen creëren liever een speciale plek waar ze zich terug kunnen trekken.
  • Experimenteer met muziek om uit te vinden waar je lekker op werkt. Muziek is een creativiteitstrigger, omdat elke vorm van muziek associaties oproept. Een goede keus is Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Mijn persoonlijke favoriet: Pancebels Canon in D.
  • Gebruik een favoriete pen, notitieblok, computerprogramma, schildersdoek of ander gereedschap. Schenk jezelf een speciale thee of koffie in een speciale mok. Dat klinkt wat obligaat. Maar gek genoeg zorgen deze handelingen voor een vast ritueel, die je hersenen het sein geven dat dit het moment is voor het creatieve werk.
  • Zeg tegen jezelf: “Ik ben niet echt aan het werk aan dit stuk. Ik kijk er alleen even naar.” Natuurlijk houd je jezelf voor de gek, maar het eigenaardige is dat je hiervan toch in een meer ontspannen stemming raakt, die nodig is om met je werk te beginnen.
  • Schrijf alle dingen op die in je hoofd opkomen en die niets met je directe creatieve werk te maken hebben. Later kun je deze punten nog eens nalopen en uitwerken.
  • Ik heb er zelf niet zoveel mee, maar voor sommigen is het prettig om een schrijf-warming-up te doen aan de hand van een serie vrij willekeurige schrijfopdrachten. Lees voor wat ideeën dit stuk over Juice Your Muse: 10 creativity starters.
  • Humor is vaak een goede manier om de ‘geest’ rijp te maken voor creatieve arbeid. Humor floreert namelijk net als creativiteit bij dezelfde gemoedstoestand. Voor een brainstorm is het daarom een goed idee om eerst een fictieve humoristische probleemstelling te behandelen. Ga je in je eentje aan het werk, kun je op een andere manier jezelf in een vrolijke stemming brengen, bijvoorbeeld door een serie bloopers te bekijken op Youtube. Niet bij deze filmpjes blijven hangen natuurlijk!
Wat doe jij om in een flow te komen?


The secret of getting ahead is getting started.
– Mark Twain

Eerdere stukjes over dit onderwerp:

Lees ook:

3 opmerkingen:

Kleurrijk zei

Ik kan me er ook over verbazen dat ik van alles doe in plaats van iets creatiefs. Het lijkt wel of ik bang ben om te beginnen. Sinds een paar weken denk ik: ""Zet een kleine stap"" en dat helpt. Al is het maar papier neerleggen of schoon water pakken. Daarna heb ik vaak zin om door te gaan.

Suzanne Geurts zei

hahah, zo herkenbaar! Inmiddels heb ik standaard Led Zeppelin - Stairway to Heaven op Youtube op mijn werk opstaan (op koptelefoon hoor!)..alleen van die 6 minuten durende gitaarsolo kom ik in beweging. Net nog een stuk afgekregen...

Eeen paar maanden terug heb ik over uitsteldrag ook een post geschreven...Staan ook links in naar grappige uitsteltestjes, dus mocht je nog iets willen uitstellen.. kijk dan gerust ff ;-)

http://bladenatelier.blogspot.com/2009/04/schrijven-is-uitstellen.html

Sigrid van Iersel zei

Dank voor jullie reacties en aanvullingen! Jezelf aansporen tot een kleine stap, dat lijkt me inderdaad een goeie.