Helaas lukt het in dit soort omstandigheden vaak niet om je muze alsnog aan de haak te slaan. Het gevolg is dat je ontevreden wordt of zelfs gefrustreerd raakt. En dat terwijl je weet dat de energie voluit door je aderen zal stromen als eenmaal de creatieve sluizen opengaan...
Maar als wachten op de muze niet werkt, hoe kom je dan wel tot creatief werk?
1. Sta vroeg op.
Breindeskundigen zeggen dat de geest dan het helderst is.
2. Introduceer eenvoudige rituelen.
Rituelen kunnen manieren zijn om in een bepaalde stemming te komen voordat je begint. Kies bij voorkeur een ritueel met een geur (geurkaars of wierook). Geuren zijn krachtige ontstekingsmechanismes, die de overgang naar een creatieve fase kunnen markeren. Of kies voor een het aansteken van een speciale kaars, een kop thee of koffie, etc.
3. Zorg voor regelmaat.
Maak van je creatieve werk een vaste gewoonte: iedere dag of iedere week op een vast tijdstip. Dat maakt het makkelijker om gewoon aan de slag te gaan.
4. Zonder je af.
Zorg voor een aparte plek voor je creatieve werk, zodat je niet afgeleid wordt. Die klusjes kunnen wel even wachten.
5. Creëer rust.
Sommige mensen hebben baat bij bidden, meditatie of een andere manier om het hoofd leeg te maken. Mediteren stimuleert bovendien de samenwerking tussen de rechter- en linkerhersenhelft en daarmee de creativiteit.
6. Stem de muziek af op je werk.
Creativiteit ontstaat als de geest ontspannen is en toch alert. Een hele directe manier om dit te bereiken is het luisteren naar instrumentale barokmuziek of new-agemuziek. De hersens komen door deze geluidsgolven in de zogeheten 'alfastaat', een lagere frequentie dan gewoonlijk.
7. Zoek inspiratie.
Kom bijvoorbeeld op gang met één van de honderd ideeën van kunstenares Keri Smith.
8. Begin gewoon.
Ga wat schilderen, fotograferen, schrijven, muziek maken of wat je maar van plan was om te gaan doen. Wát je maakt, doet er niet toe. Zie het als een warming up, al gaandeweg kom je tot concretere ideeën.
9. Accepteer omtrekkende bewegingen.
Tot op zekere hoogte hoort vertraging erbij. 'Potloden slijpen' is een hulpmiddel om te zien wat de beste manier is om aan het werk te gaan. Soms moet je je ideeën van diverse kanten bekijken, bevoelen of uitproberen voordat je weet hoe je ze te lijf gaat.
10. Koester geen hoge verwachtingen.
Schilder om het schilderen, schrijf om het schrijven, fotografeer om de lol in het fotograferen. Als je er verder geen hoge verwachtingen van koestert, verlaag je voor jezelf enorm de drempel om eraan te beginnen.
Kortom: ga aan de slag en de muze komt vanzelf langs!
De juiste gemoedstoestand voor scheppend werk wordt gekenmerkt door regelmaat, bescheidenheid, bestendigheid en volharding.
- Le Corbusier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten