woensdag 27 augustus 2008

Meer prikkeldingen, meer inspiratie

"Met behulp van een breinstorm zien we de interessantste prikkeldingen", stelde Marten Toonder. En deze prikkeldingen leiden weer tot nieuwe inspiratie. Het zijn speldenprikjes in onze hersenen, die ons verder aan het dromen of denken zetten.

Om inspiratie op gang te brengen, zijn onze zintuigen vaak de eerste ingang. Met muziek kun je bijvoorbeeld uitstekend creativiteitsimpulsen toedienen. Elk nummer of compositie roept bepaalde associaties op. Die associaties helpen je aan nieuwe beelden en ideeën, die je helpen bij je probleem of vraag. Ook geuren, klanken en smaken prikkelen de hersenen met nieuwe associaties.

Gedichten zijn eveneens geschikte prikkeldingen. "De kern van poëzie is dat er even iets gaat zweven", zei popmuzikant/componist Tom Amerika in NRC Next (22 augustus 2008). "Opeens is er even een moment dat het leven zin heeft."

Wie regelmatig geprikkeld wil worden om in een creatieve bui te raken, kan zijn eigen prikkeldingen verzamelen.
  • Hang prikkelende foto's of moodboards op bij je werkplek.
  • Leg een verzameling bookmarks van websites aan in je eigen deli.cio.us, dat op die manier dienst doet als een digitale knipselmap.
  • Zorg voor geuren en kleuren. De geur van gemaaid gras, vers gebakken brood, een knapperend haardvuur raken bij vrijwel iedereen een gevoelige snaar.

Geen opmerkingen: