Lenig denken

Illustratie Jenneke ter Horst


Lenig Denken – Technieken voor creatieve denkkracht

Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel

Op zoek naar ideeën voor je werkoverleg, teambijeenkomst of de aanpak van een probleem? Mensen denken vaak aan één mogelijke oplossing, terwijl er tal van mogelijkheden zijn. Daarvoor heb je creatieve denkkracht nodig. Het boek Lenig Denken helpt je daarbij.

Dankzij Lenig Denken kun jij het volgende:


 • Je gaat  flexibeler om met veranderingen. 
 • Je lost alledaagse problemen gemakkelijker op.
 • Je vormt problemen om tot kansen.
 • Je legt slimme verbindingen.
 • Je vindt nieuwe manieren om dingen te doen.
 • Je wordt een ontdekker van nieuwe mogelijkheden.
 • Je ontwikkelt nieuwe ideeën voor je werk en je privéleven.
 • Je vindt onverwachte wegen om lastige vraagstukken op te lossen.
 • Je maakt je leven leuker.
 Creatief denken geen mysterieuze gave of een bijzonder talent, want iedereen kan het het leren. Het vermogen om creatief te denken helpt om flexibel om te gaan met veranderingen, nieuwe kansen te zien en eigen verantwoordelijkheid te nemen. Het boek Lenig denken helpt je met praktische tips, ideeën en oefeningen om je vermogen tot creativiteit op te rekken, soepeler en sterker te maken.

'Lenig denken: snel schakelen, veel meer ideeën'

“Met lenig denken bedoelen we manieren van anders denken en doen, waardoor je gemakkelijker tot andere oplossingen kunt komen. Als je flexibel denkt, kun je soepel onderwerpen van verschillende kanten beschouwen. Je kunt snel schakelen tussen logisch en meer intuïtief denken. De grote waarde is dat er dan ineens veel meer oplossingen mogelijk zijn."
Rineke Rust, een van de auteurs van Lenig Denken

Het boek is geschikt voor:
 • Professionals in uiteenlopende beroepen, zoals communicatiedeskundigen, adviseurs, coaches, mkb'ers, docenten en nog veel meer.
 • Mensen met een creatief beroep: ontwerpers, schrijvers, kunstenaars, docenten creatieve vaardigheden, studenten op de kunstacademie. 
 • Iedereen die gemakkelijker oplossingen wil bedenken. De vraag hoe je werk en privéleven op een slimme manier combineert, bijvoorbeeld. Maar ook hoe je creatieve invalshoeken kunt blijven verzinnen als je werk routinematig is geworden. 

Lees wat mensen zeggen en schrijven over Lenig Denken:

'Lekker vlot geschreven boek'

"Het boek leest als een trein. Geen hoogdravende spirituele betogen, maar heerlijke praktische tips. Lekker vlot geschreven en met prettige illustraties. Je wordt er gewoon vrolijk van. Een aanwinst voor de praktijk." Jeroen van der Weide - COCD.
"Helaas wordt het kerstcadeau voor alle medewerkers van mijn school elk jaar al in augustus bepaald, anders had dit boek er beslist deel van uitgemaakt." Tjeu Seeverens op zijn blog Het andere gelijk.
"Rineke Rust, Sigrid van Iersel en Marenthe de Bruijne maakten een bijzonder leesbaar en fris boek, met name voor wie nog niet zoveel over het onderwerp gelezen heeft. De kracht van het boek zit hem vooral in de vele gemakkelijke en direct toepasbare technieken, raadsels en oefeningen en in de herkenbare voorbeelden. Het is daarmee een toegankelijk boek, waar iedereen die nieuwsgierig is naar de creatieve mogelijkheden van het eigen brein zo mee aan de slag kan."  Erno Mijland op het blog Lifehacking.

'Lenig Denken is cadeautje'

"Met Lenig denken heb ik een praktisch, verrassend, mooi vormgegeven boek gekregen. Het echte cadeautje kwam bij het lezen én het doen! Voor mezelf, in groepen, in zakelijke contacten bij coaching, maar ook gewoon thuis zijn de tips en oefeningen makkelijk toepasbaar. Kortom, hopelijk ligt Lenig denken snel op menig bureau en tafel!" Elise Verberg van Bedrijfsmotivaties op Managementboek.nl.
"Natuurlijk zijn er al heel wat boeken over creativiteit geschreven. Toch is dit boek een verrijking van de boekenkast over creatief denken. Want het is de schrijfsters gelukt om moeilijke dingen makkelijk te maken. Het is geschreven in 'normale mensen zinnen' waardoor het leest als een lopend vuurtje! Bovendien spat het enthousiasme van de bladzijdes af, niet in de laatste plaats door de leuke illustraties van Jenneke ter Horst. Het boek is een verademing voor een beelddenker zoals ik." Gijs van Wulfen op het blog van Nieuwe Producten bedenken.
"Stapsgewijs leiden de schrijvers de lezer langs een overvloed aan methodes om tot een creatief antwoord te komen. Precies wat van de werknemer van de toekomst wordt verwacht.
Wie het boek van voor tot achter doorwerkt, heeft een probleem werkelijk van alle kanten onderzocht en kan kiezen uit verschillende oplossingen. Een wijze tip van de schrijvers: bewaar alle niet-gebruikte ideeën. Wie weet brengen ze je later naar een lenige oplossing van een ander probleem." Saskia Klaassen op www.bedrijfsjournalistiek.nl. editie 2011-1.
"Met Lenig denken leer je met andere ogen naar de wereld te kijken, en als je alle technieken beheerst zul je nooit meer verlegen zitten om een idee of inspiratie. Bij alles wat je ziet zul je binnen de kortste keren (en met wat oefening!) met fantastische ideeën op de proppen komen." Dennis van Houts op Leuke Suggesties.

'Nuttigste vakliteratuur sinds tijden'

"Lenig denken is de leukste en de meest nuttige vakliteratuur die ik sinds tijden heb gelezen."  Marcelle Sla op Twitter.
"Iedereen in het bedrijfsleven heeft hier mee te maken. Wat je functie of werk ook is, op een bepaald moment krijg je ideeën. Of je zit in een project waaruit ideeën moeten komen. Dit boek helpt je daarbij. Om op tijd los te laten, zodat ideeën stromen. En om op tijd aan te pakken, zodat ideeën een plek krijgen. Lenig denken - de term alleen al zorgt ervoor dat je creatiever gaat werken - brengt je verder." Ardien Nelissen op het blog Female Factor.
"Wie creatieve denktechnieken zoekt, heeft hiermee een vertrouwenwekkende gids gevonden." Boekbespreking op HRSquare.
"Schitterend qua vormgeving en echt een doe-boek, praktisch dus. Ik heb al zeven boeken cadeau gedaan aan vrienden, zodat ze ook een beetje snappen waarom ik soms 'anders' (lenig) ben en denk. Ik herken mijn eigen denk- en doewijze in het boek en dat vind ik geweldig." Map Dijkstra op Bol.com.
"Elk boek dat mensen inspireert om creatiever te worden of creatief denken toe te passen in het werk of privéleven, heeft een waarde. En dat doet dit boek van mijn gewaardeerde collega’s in het creatief denken trainersgilde Sigrid van Iersel, Marenthe de Bruin en Rineke Rust." Remco Langeler op het blog van de Inspiratiekamer.

'Relativerend en uitnodigend'

"Hoewel je behoorlijk aan het werk wordt gezet, staan er tussendoor relativerende en geruststellende opmerkingen als ‘Hou het luchtig’ en ‘Begin gewoon, wees niet bang.’ En als lezer kom je gaandeweg tal van mooie quotes tegen, van de groten en groteren des aarde. Kortom: een leuk en uitnodigend boek voor een ieder die (meer) creativiteit uit zichzelf of zijn werk wil halen." Loes van Rosse op haar blog.
"Hoe deed ik dat toch vroeger, een leuke training voorbereiden, toen nog niet geschreven was ? :)" Marije van den Berg op Twitter.

'Vrolijk en leesbaar boek'

"Creativiteit, je kunt er boeken vol over schrijven. Maar dat hoeft gelukkig niet. Het is al gedaan voor ons. Dat boek heet Lenig denken. Een vrolijk leesbaar boek, boordevol technieken voor creatieve denkkracht. Het was de inspiratiebron voor deze blogpost en het is mijn oprechte tip voor jou om je creativiteit te trainen." Stan Lenssen op zijn blog Sayebusiness.
"Een geweldig inspirerend boek over hoe je je hersenen anders kan gebruiken om je creativiteit te verhogen. Om anders te (leren) denken. Denken in oplossingen, denken in nieuwe nog niet bedachte dingen, problemen en oplossingen. Voor de dag van morgen, de maatschappij van morgen want die is er sneller dan je denkt." Mystica Minerva

Illustratie Jenneke ter Horst'Lenig Denken heeft vrolijk en speels karakter'

"Zelden heb ik zo'n aantrekkelijk vormgegeven boek gezien. Mooi en functioneel kleurgebruik ondersteunt de opbouw van het boek. Daarnaast is een duidelijk afwijkende typologie gekozen voor bijvoorbeeld de oefeningen, tips en citaten. Ook de tekstkeus is consequent met het thema van het boek. Deel 1 staat in het teken van 'rekken en strekken' en daarbinnen krijgt het hoofdstuk dat gaat over perspectief wisselen bijvoorbeeld de titel 'Radslag' mee.
De tekeningen en lay-out geven het boek ten slotte een vrolijk en speels karakter en nodigen uit tot bladeren, lezen, nadenken en toepassen." Claudia Broeke, recensie op managementboek.

Boekgegevens:
Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht
Uitgave: AndersZ, Culemborg (2e druk, 2015)
Auteurs:  Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel
Bestel je boek via Managementboek.