maandag 24 augustus 2009

Werkplekideeën om creatieve personen te laten vliegen


De persoonlijke motivatie is het belangrijkst voor een creatieve persoon om tot grootse prestaties te komen, zoals ik in mijn vorige blogstukje schreef. Toch kun je als organisatie wel veel doen om een optimale werkplek voor creatieve medewerkers te scheppen.

Een mens gedraagt zich namelijk naar de ruimte waar hij is. Een goede werkplek zorgt ervoor dat een creatieve medewerker zich thuis voelt, zich gemakkelijk kan focussen en kan ontspannen. En dat is belangrijk, want focus en ontspanning zijn de twee gemoedstoestanden, waartussen creatieve prestaties zich bewegen.
  • Geef creatieve personen de gelegenheid om hun eigen omgeving in te richten. De een floreert bij stilte, de ander juist bij geluid. Schrijver Simon Vestdijk zette de stofzuiger aan om zich te concentreren op zijn schrijfwerk, anderen hebben graag hun eigen muziek om zich heen. Een muziekspelertje met koptelefoon is prima. Denk daarnaast ook aan andere factoren, die het persoonlijke werkplezier kunnen bevorderen. Een raam met uitzicht of juist niet? Een eigen wand met inspirerende teksten en plaatjes? Of verschillende ruimtes voor verschillende soorten werkzaamheden?
  • Varieer met licht op verschillende werkplekken. Het meest ideaal zijn verschillende soorten verlichting die je los van elkaar kunt bedienen. Je kunt op deze manier het licht aanpassen aan verschillende soorten werkzaamheden, zoals een werkplek voor concentratie en een plek voor ontspanning. Als het plafond uitgelicht wordt, wordt de ‘denkruimte’ ook voor je gevoel groter.
  • Zorg voor veel planten en verse bloemen, kunstwerken en versiering. Mensen in een aangeklede kantoorruimte met planten hebben een lagere bloeddruk dan mensen in een kale kantoorruimte, zo hebben wetenschappers uitgevonden. Het zorgt voor daling van het cortisolniveau, waardoor mensen zich vrolijker voelen en zich beter kunnen concentreren.
  • Zet een kast met open vakken neer waarin iedereen iets dierbaars of iets inspirerends zet. Houd een permanente expositie over wat iedereen inspireert.
  • Maak een uitstalkast met briljante ideeën. Of gun geweldige maar nooit uitgevoerde ideeën hier een ereplaats.
  • Geef mensen gelegenheid hun eigen gereedschap uit te kiezen. Een excellente timmerman is gehecht aan de juiste hamers, beitels en schaafmachine, fotografen zweren bij een bepaalde camera. Dus waarom ook niet mensen 'achter het bureau' hun eigen gereedschap laten uitzoeken waarmee ze het beste uit de voeten kunnen? Voor de een is dat een bijzondere pen, voor de ander een bepaald softwarepakket.

"Elk zaadje heeft de mogelijkheid in zich een boom te worden. De groei wordt bepaald door de hoeveelheid water en voedingsstoffen, ruimte voor de wortels, warmte en zonlicht, ruimte voor de takken, insecten die de bladeren vernielen enzovoort."
Judith Zadoks en Tini van de Wetering, uit: Natuur werkt!

Verder lezen:Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: