dinsdag 11 juli 2006

Je werkplek als pretpark

Werkkamers, overlegruimtes en vergaderhokken van de meeste kantoorgebouwen zijn zo verschrikkelijk saaaiiii. Directieleden en binnenhuisarchitecten hebben kennelijk in grote eensgezindheid besloten dat de werkvloer zo min mogelijk afleiding moet hebben. Of het werkplezier wordt ondergeschikt gemaakt aan strak maar zielloos design.

Ik pleit voor het tegenover gestelde. Maak de werkplek zo inspirerend en levendig mogelijk. Dat zal de sfeer, de ideeënrijkdom en de werklust alleen maar bevorderen!

Enkele ideeën:

  • Eerste vereiste voor een inspirerende werkplek: een mooi uitzicht! Liefst dus geen kantoor op een bedrijventerrein (tenzij het gebouw zo hoog is dat je op de hoogste verdiepingen een uitzicht hebt op de wijde landelijke omgeving), maar ergens in de binnenstad. Een gebouw met zoveel mogelijk ramen, dus. En als die er niet zijn: foto's met hele grote afbeeldingen van wijdse uitzichten en veel natuur.
  • Muziek bij het werk is zeer inspirerend, maar wel erg persoonlijk. Wie daaraan behoefte heeft, luistert naar muziek op zijn eigen headset.
  • Laat mensen hun koffie of thee tappen in een bontgekleurde mok. Op enkele planken staat een vrolijke verzameling van allemaal verschillende exemplaren, zodat een werknemer voor elke stemming een bijpassende beker kan kiezen. (Grappig: collega's staan 's ochtends bij de kast te dubben of het vandaag een maïsgele of een fuchsiaroze dag wordt!) De verzameling van niet bij elkaar passende mokken geeft het idee dat het om een spontaan gegroeide collectie gaat, net als in het keukenkastje thuis.
  • Fruitdesign, bijvoorbeeld bordjes met allemaal verschillende soorten verse appeltjes, voorzien van een schilmes. Op het tafeltje in de wachtruimte voor de gasten, op de vergadertafel en op het bureau naast de computer (ooit gezien in de werkruimte van een directeur).
  • Een verzameling mooie koffietafelboeken, in diagonale slagorde uitgestald op de vergadertafel. Met intrigerende foto's en onverwachte titels. Dat geeft de gesprekken aan deze tafels zeker nieuwe creatieve wendingen (gesignaleerd op de vergadertafel van een hoge overheidsfunctionaris).
  • Een mini-Zentuin. Even in de steentjes harken om de gedachten te verzetten.
  • Kunstwerken aan de muur die door de medewerkers zélf ontworpen zijn. Deze schilderijen geven de werkkamers meteen iets erg persoonlijks. Leuk om wel een gezamenlijk thema te kiezen: "mijn ideale uitzicht", bijvoorbeeld.
  • Een kunstcatalogus bij de zitjes. Gezien in een kantoor van een grote bank, dat zijn kunstwerken had laten beschrijven in een prachtig boek. Bij de zitjes lag het boek ter inzage op een mooie standaard, zodat de bezoeker meteen het interview met de kunstenaar kon lezen van het kunstwerk op de tegenoverliggende muur.
  • De werkplek als pretpark. Een tafeltennistafel en een voetbalspel op de werkplek vormen een mooi begin om tussendoor lekker even te ontspannen. Maar waarom ook niet een glijpaal naast de gewone trap (en een reuze-trampoline om weer boven te komen)?
  • Een weelderig begroeid dakterras of binnentuin voor het broodnodige groen. Een parkje in de buurt mag ook. Mooi zijn ook werkplekken met computeraansluitingen in de tuin, om lekker buiten verder te werken (gezien op het ministerie van OCW, maar ik heb er nog nooit iemand echt zien werken....).

Verder lezen:
Werkplekideeën om creatieven te laten vliegen

Geen opmerkingen: