woensdag 5 juli 2006

Hittegolf

Het zweet loopt in straaltjes over m'n rug, de nieuwe lenteblaadjes in de tuin krijgen alweer bruine randen en oververhitte spoorrails zorgen voor trainvertragingen. Kortom, er heeft zich een hittegolfje over Nederland gedrapeerd en dat zullen we weten ook. Maar er over klagen, dat doen we natuurlijk niet. Het is eindelijk lekker zomers warm, dus wat zeuren we nou. Kop op, ook als op kantoor de binnentemperatuur tot boven de 35 graden stijgt.

Nee, schoolkinderen hebben het pas echt moeilijk. De meeste werkplekken zijn wel van airconditioning voorzien, maar juffen moeten de aloude techniek van de openstaande ramen hanteren. En dan nog val je bijkans flauw als je het lokaal betreedt. Iedereen probeert zo snel mogelijk weer buiten te komen. De ouders tenminste, want de kinderen moeten uiteraard blijven zitten.

Jasper had vandaag natte haren van het zweet. In die hitte moeten kinderen dus hun laatste lessen volgen en oefeningen doen. Vermoedelijk is daar deze dagen weinig van terecht gekomen, want de warmte is funest voor je leerprestaties.

Vroeger hadden we zelf natuurlijk ook geen airco in onze schoollokalen. Het moet er in de zomer ook snikheet geweest zijn, want het waren allemaal lokalen met platte daken. En de lokalen van de middelbare school moeten helemaal hels zijn geweest, want daar zaten we in noodgebouwen. 's Winters bibberend koud, 's zomers afgrijselijk benauwd en tussendoor beslagen ramen vanwege al het vocht.

Vermoedelijk tenminste. Want gek genoeg kan ik me niet voor de geest halen hoe heet het nu precíes was op school. Of zou het zo erg zijn geweest dat zelfs de geheugenfuncties zijn uitgevallen?

Geen opmerkingen: