zondag 24 mei 2009

Krachtig Creatief (4): Maak fouten

Thomas Alva Edison was veertien maanden koortsachtig op zoek naar een geschikt materiaal om gloeidraad voor de gloeilamp van te maken. Duizenden materialen testte hij uit voordat hij resultaat boekte.

Uiteindelijk brandden er in 1879 veertig lampen met een koolstof gloeidraad in een testopstelling. "Ik heb geen mislukkingen gekend", zei Edison over deze experimenten. "Ik heb 10.000 manieren ontdekt waarop iets niet werkt."

Het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen van Edison zijn legendarisch geworden. Dat geldt ook voor zijn uitspraak dat zijn uitvindingen voor één procent het gevolg zijn van inspiratie en voor 99 procent van transpiratie. Hard werken, veel experimenten doen en dan uiteindelijk kom je een stap verder, was het credo van Edison. Het leverde hem uiteindelijk meer dan duizend patenten op.

"Achteraf worden vaak prachtige afgeronde verhalen verteld hoe ontdekkers, kunstenaars en wetenschappers tot hun ontdekkingen kwamen, maar in de meeste gevallen was het vooral een kwestie van ordinair prutsen", schrijft Berthold Gunster in het boek 'Ja-maar, huh?!, de techniek van het omdenken'. "Alleen door het prutsen en open te staan voor het onverwachte kunnen we dingen bedenken die we van te voren niet hadden kunnen bedenken."

De ontdekking van Amerika, viagra, penicilline en het post-it-blaadje (gemaakt van lijm die niet goed genoeg bleef plakken): beroemde voorbeelden die illustreren dat zonder mislukkingen geen vooruitgang te boeken is. 'You win some or you learn some', zoals een Engelse zegswijze luidt. Uiterst waardevolle ervaringen komen eerder voort uit mislukkingen dan uit successen. Vandaar ook dat het Instituut voor Briljante Mislukkingen deze mislukkingen wil promoten, als eerbetoon aan uitvinders en doorzetters.

Maak dus fouten. Het liefst zo veel en zo snel mogelijk. En blijf lekker prutsen!

Verwante artikelen op Ideeënmaker over dit onderwerp:
Krachtig Creatief
De beste creativiteit is het resultaat van goede gewoontes, beweert de auteur Joan Duncan Oliver in het boek 'Geluk, leven in balans'. Gewoontes zijn aan te leren. Daarom presenteer ik op dit weblog een aantal krachtige creatieve technieken, die samen een verzameling sterke gewoonten vormen voor meer ideeënrijkdom. Reacties of aanvullingen? Mail me!

E
erdere delen in deze serie:
1. Ga weer spelen
2. Wacht voor het beste resultaat
3. Meer inzicht in je inspiratiebronnen




Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Meer weten? Kijk op www.verhaallijnen.nl

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek

Geen opmerkingen: