zaterdag 16 mei 2009

De bank wil ons geld niet hebben

Ideeën ontstaan vaak uit ergernissen, schrijft het Centrum voor de Ontwikkeling van het Creatief Denken (COCD). Welnu, dan heb ik een vruchtbare middag beleefd.

Namelijk altijd gedacht dat banken dol zijn op geld, zeker als je dat in een zware lading komt binnenbrengen. Niet dus. Het bankfiliaal bij ons op de hoek wilde ons niet verlossen van de zak met honderden muntjes, die collectanten vorige week bij elkaar verzameld hebben in onze wijk voor het Astmafonds. De reden was even simpel als absurd. De automaat waarin de muntjes gestort moeten worden, zat al te vol.

Volgens de baliemedewerkster mag ik de opbrengst van een collecte alleen storten in het hoofdfiliaal van de bank in onze stad, zeven kilometer verderop. Na een telefoontje bleek dat ik daar inderdaad de munten kwijt kan, maar dan wel maandagochtend vóór 8 uur. Daarna worden ook daar de automaten geleegd, zodat de overige klanten kunnen storten.

Heel klantvriendelijk van de bank, die de gewone mensen zo graag centraal stelt. Maar ook raar om de munten zo moeizaam weer kwijt te kunnen, waar zoveel energie in gestoken is om ze bij elkaar te krijgen. De collectanten moesten namelijk aan de deuren óók de grootste moeite doen om mensen te treffen met losse munten in hun portemonnee. Veel mensen zeiden dat ze nauwelijks nog contant geld in huis hadden, omdat ze vrijwel alles pinnend afrekenen.

Afschaffen dat muntjesgedoe bij collectes, wat mij betreft. Gewoon pinnen of chippen aan de deur. Of briefjes met toestemming voor automatische afschrijvingen inzamelen. Dat levert vast meer opbrengst op voor het Astmafonds dan die stuivers en aftandse buitenlandse muntjes die er nu in de collectebus worden gestopt...

Geen opmerkingen: