Eén van de meest effectieve dingen die je kunt doen om tot meer creativiteit te komen, is wachten. ‘Men moet bereid zijn de dingen te laten komen in plaats van zoals Konijn er achteraan te rennen’, zoals Winnie de Poeh al zei.
Mozart hoorde tijdens een ontspannende wandeling of in bed de volledige compositie van een nieuw stuk. Einstein zei dat hij de beste ideeën kreeg wanneer hij in het niets zat te staren of wanneer hij onder de douche stond. In feite was hun onderbewuste als een razende voor hen aan het werk tijdens de wandeling of de douche. “Als een zoemende netwerkserver die in alle rust complexe berekeningen uitvoert”, schrijft Berthold Gunster in het boek Ja-maar.. huh?!
Wachten is een bewuste en actieve keuze om niets te doen, want daarmee geef je de ruimte aan je onderbewuste om tot nieuwe inzichten te komen. Dat deze incubatietijd voor je hersenen tot opzienbarende resultaten leidt, is wetenschappelijk bewezen. Proefpersonen die rebussen op moeten lossen, komen tot betere prestaties als ze de tijd krijgen. Hoe langer ze pauze hielden, hoe sneller ze de oplossing vonden. Het omgekeerde geldt ook. Hoe meer we ons onder druk zetten om complexe vraagstukken op korte termijn op te lossen, des te beroerder de uitkomst de uitkomst van ons denkwerk is.
- Stel bewust vragen aan je onderbewuste en vertrouw op de antwoorden die je krijgt.Voor een helder antwoord moet je een duidelijk probleem, raadsel of wens formuleren. Houd het probleem of de vraag voortdurend in gedachten. Of schrijf de vraag op een briefje.
- Vul de vraag aan met een overvloedige hoeveelheid relevante informatie. Hoe meer hoe beter. "Alles wat je leest vergaat in je geest tot een soort humus, een voedingsbodem waar nieuwe dingen op kunnen groeien", zei Tolkien.
- Zodra die informatie eenmaal in ons brein is gestopt, is het vooral een kwestie van wachten. De kunst is om echt niets inspannends te doen. Zodra je dat wel doet, geef je het onderbewuste namelijk een nieuwe opdracht en dat is niet de bedoeling. Door simpele bezigheden als afwassen, wandelen, dagdromen en onkruid wieden neemt de activiteit van de linkerhersenhelft af en heeft de rechterhersenhelft min of meer vrij spel.
- Om de hersenen in de juiste stemming te brengen, kun je gaan floaten of naar barokmuziek luisteren, zoals Pachelbels Canon in D. Door de 60 tot 64 tellen per minuut geeft barokmuziek een rustgevend effect, die onze hersenen in de alfastaat brengen. In deze ontspannen en tegelijkertijd alerte toestand staan we meer open voor ingevingen. Meditatie geeft een soortgelijk effect.
- Lees meerdere boeken tegelijkertijd. Vroeger las ik een boek met het idee dat het zo snel mogelijk uit moest zijn. Ik vond het heel vervelend dat ik telkens weer in een nieuw exemplaar begon, alsof ik niet gedisciplineerd genoeg was om het ene boek eerst netjes uit te lezen. Op dit moment maakt het me niets meer uit. Het is juist fijn om meerdere boeken tegelijk te lezen. Een hoofdstuk in het ene boek, dan wat dwarreltijd om je gedachten erover te laten gaan, dan weer wet volgende boek. Misschien levert het een gedachte op over het verband tussen beide boeken. Het levert me meer op dan een boek van A tot Z in één keer uitlezen.
- Noteer ideeën en ingevingen direct, anders zijn ze verdwenen. Intuïtieve flitsen komen tijdens het sporten, bij een feestje of bij het ontwaken. De Amerikaanse dichter en filosoof Ralph Waldo Emerson vergeleek een goed idee met een vogel die voor je neerstrijkt. "Je gaat weer door met je werk, je kijkt daarna weer op en de vogel is gevlogen." Zorg dus dat je altijd een notitieblokje bij je hebt!
- Een nachtje erover slapen
- Het belang van een notitieblokje
- Ideeën in de hogedrukpan
- Zeven keer lof der loomheid
- Dwarreltijd
- Voer voor je rechterhersenhelft
Krachtig Creatief
De beste creativiteit is het resultaat van goede gewoontes, beweert de auteur Joan Duncan Oliver in het boek 'Geluk, leven in balans'. Gewoontes zijn aan te leren. Daarom presenteer ik op dit weblog een aantal krachtige creatieve technieken, die samen een verzameling goede gewoonten vormen voor meer ideeënrijkdom. Het eerste deel 'Ga weer spelen' verscheen op 16 mei 2009.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten