woensdag 6 februari 2008

Zeven keer lof der loomheid

Rafaëlparaplu op de Ponte Vecchio in Florence

Snelheid geldt als een grote deugd, maar het leven als een diesel is zo gek nog niet. Zeven redenen om de loomheid te prijzen.

1. De werkbij
Een werkbij in de zomer wordt zes weken oud, terwijl winterbijen ongeveer zes maanden blijven leven. Dat komt omdat de werkbijen in de winter nauwelijks wat hoeven te doen. De bijenkoningin steekt helemaal geen poot uit (op het leggen van eieren na dan) en kan wel zes jaar blijven leven. Leeuwen en ijsberen die in een dierentuin liggen te luieren, worden tweemaal zo oud als hun soortgenoten in de vrije natuur. De moraal van dit verhaal? Luiheid loont. (Bron: Lof der Luiheid, Peter Axt en Michaela Axt Gademann)

2. Sporten is niet nodig
Levenslang sporten laat je twee jaar langer leven, maar dan heb je wel in totaal twee levensjaren tegen je zin moeten sporten. Dagelijkse activiteiten als werken in de tuin, ramen lappen of traplopen zijn voldoende om gezond en fit te blijven.

3. Lanterfanten
De Nederlandse economie heeft niet te lijden onder ons gebrek aan werklust, maar heeft er last van dat we te hard werken. Er moet meer geluierd worden, zodat de beste ideeën komen boven drijven. Dagdromen, een beetje lanterfanten en mijmeren bieden bovendien ruimte om traag en aandachtig de dingen van alledag te beleven en van het leven te genieten.

4. Lof der luiheid in de negentiende eeuw
Gezwoeg en geploeter leiden tot akelig gezweet, vonden welgestelde negentiende-eeuwers. Overtuigde levensgenieters weigerden zich te laten gebruiken als domme werkkracht en hersenloze consument. Misschien hadden ze groot gelijk. Tijd voor een terugkeer van traagheid als modeverschijnsel. (Bron: Lof der Luiheid, Tom Hodgkinson)
5. Lazy evaluationLuie evaluatie is een techniek in programmeertalen waarbij een berekening wordt uitgesteld tot het moment dat een resultaat van de berekening daadwerkelijk nodig is. Deze werkwijze levert verbeterde prestaties op, onder meer omdat overbodige berekeningen vermeden worden.

6. Veel problemen lossen zichzelf op
Ik ken een manager die bijna al zijn post direct weggooit. "Als het dringend is, sturen ze het nog wel een keer", zegt hij. En zo is het. Veel problemen lossen zich vanzelf op. Zelf in actie komen is dus lang niet altijd nodig. Soms kun je dat zelfs beter niet doen!

7. Een diesel gaat langer mee
De motor van een raceauto is na 250 kilometer totaal versleten, maar met een diesel haal je honderdduizenden kilometers. Leven als een diesel is dus zo gek nog niet.

Interessante links:

2 opmerkingen:

marije zei

ik verheug me nu al op het artikel ;)i

Maaike zei

Kijk, puntje 2, daar word ik nou blij van..... Ik ga de ramen zemen en dan ben ik weer fit (en kan ik naar buiten kijken...