donderdag 14 februari 2008

Ubuntu en zwakke schakels


Ubuntu betekent: ik ben, dankzij jou. Deze Oost- en Zuid-Afrikaanse filosofie gaat er vanuit dat je niet in je eentje mens kunt zijn. Verbindingen met de anderen staan centraal. Helemaal van deze tijd, nu sociale netwerken als Hyves en LinkedIn zo populair zijn.

En ook helemaal 'Web 2.0 ' waarbij het iedereen vrij staat om mee te werken aan internettools. Niet voor niets heeft het open besturingssysteem van Linux de naam Ubuntu gekregen.

Ik hoor soms neerbuigende geluiden over mensen die op Hyves of LinkedIn mensen verzamelen 'alsof het postzegels zijn'. Op het eerste gezicht lijkt het inderdaad een vrij zinloze hobby, vooral gericht om anderen te laten zien hoeveel interessante mensen je kent. Hoe meer connecties, hoe interessanter jij zelf kennelijk bent. Ik hyve, dus ik ben.

Toch zijn 'vage kennissen' belangrijk. Malcolm Gladwell heeft in zijn boek De beslissende factor' uit de doeken gedaan dat juist deze 'zwakke schakels' een doorslaggevende rol vervullen in goede netwerken. Je vrienden en familie leven al in dezelfde wereld als jij, maar je kennissen daarentegen staan half in een heel andere wereld. Zij hebben daarom toegang tot nieuwe informatie en personen.

Mensen met veel vage kennissen blijken een doorslaggevende rol te vervullen bij het razendsnel verspreiden van nieuwe trends en innovaties. Alsof het virussen zijn, of dat nu de 'crocs-schoenen' zijn of het Sonja Bakker-dieet. Bij LinkedIn zijn dit soort superlijmers noodzakelijk om het netwerk echt iets te laten opleveren, betoogt online-recruiter Jacco Valkenburg.

Maar dient een sociaal netwerk direct praktisch nut op te leveren? Alleen al het opnieuw in contact komen met schoolgenoten, ex-collega's en andere bekenden geeft een goed gevoel.

Oude verbindingen leggen en onderhouden, dat lijkt me heel ubuntu.

Geen opmerkingen: