zaterdag 23 mei 2009

Krachtig Creatief (3): Meer inzicht in je inspiratiebronnen


Inspiratie is een wonderlijk verschijnsel. Shakespeare noemt het 'de betovering waarmee de verbeelding vormgeeft aan onbekende zaken'. Popmuzikant en componist Tom America beschreef het in nrc next (22 augustus 2008) zo: "De kern van poëzie is dat er even iets gaat zweven. Opeens is er even een moment dat het leven zin heeft."

Het woord 'inspiratie' staat voor ingeving of bezieling. Weten waardoor je geïnspireerd raakt is belangrijk voor je creativiteit. Inspiratie zorgt ervoor dat je zin krijgt om iets origineels te maken. Wie niet geïnspireerd wordt, raakt uitgeput. Maar dan moet je wel eerst weten waardoor je inspiratie krijgt.

Veel mensen weten niet precies waar ze hun inspiratie uit putten, zoals ik al eerder schreef. Rozemarijn Dols en Josine Gouwens noemen in het boek 'Vijftig werkvormen voor creatieve sessies' een aantal hulpvragen om meer zicht te krijgen op je persoonlijke inspiratiebronnen. Dat zijn de volgende:
  • Waar krijg jij inspiratie door? Ga na wat belangrijke bronnen voor jou zijn. Mensen worden door verschillende dingen geïnspireerd. Walt Disney zocht inspiratie in oude schilderijen, moderne kunst, maskers, kerken, landschappen, boeken en films. Anderen vinden juist inspiratie in de natuur of in religie. Ook gerechten, gebouwen, geuren, kinderen, kleuren, boeken, mensen, muziek, reizen en andere culturen, rituelen en symbolen zijn rijke inspiratiebronnen.
  • Op welk moment van de dag raak je vaak geïnspireerd? Veel mensen krijgen ideeën terwijl ze onder de douche staan of wanneer ze in de trein zitten. Ook zijn ochtenduren vaak productief, omdat mensen dan vaak helderder van geest zijn.
  • Welke omstandigheden zijn van belang om geïnspireerd te raken? Heb je stilte nodig of juist muziek of rustige achtergrondgeluiden? Moet je alleen zijn of heb je het gezelschap van anderen nodig?
  • Wat doe jij om je inspiratiebronnen aandacht te geven? Maak je tijd vrij voor de inspiratiebronnen die belangrijk voor je zijn? Concrete acties daarvoor zijn het lezen van boeken en (vak-)tijdschriften, inspirerende posters, citaten, ontmoetingen met interessante personen, museabezoek, etc.

Eerdere artikelen over inspiratiebronnen:

Krachtig Creatief

De beste creativiteit is het resultaat van goede gewoontes, beweert de auteur Joan Duncan Oliver in het boek 'Geluk, leven in balans'. Gewoontes zijn aan te leren. Daarom presenteer ik op dit weblog een aantal krachtige creatieve technieken, die samen een verzameling goede gewoonten vormen voor meer ideeënrijkdom. E
erdere delen in deze serie:

1. Ga weer spelen
2. Wacht voor het beste resultaat

Share/Save/Bookmark
Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek

Geen opmerkingen: