maandag 3 november 2008

Doe-het-zelf-inspiratie


Om je persoonlijke ideeënfabriek draaiende te houden, dien je regelmatig nieuwe brandstof, grondstoffen en half-fabrikaten naar binnen te brengen. Het is prettig als anderen voor nieuwe inspiratie zorgen, maar eenlingen kunnen het ook!


  • Geef jezelf een focusvraag: Je bent zwanger en je ziet ineens overal vrouwen met kinderwagens lopen. Je koopt een andere auto en ineens vallen je allemaal soortgelijke wagens op. Waar je zelf op gericht bent, daarvan krijg je meer te zien. Van dit mechanisme kun je handig gebruik maken om op nieuwe ideeën te komen. Stel jezelf een vraag en ga doelbewust op zoek. Een voorbeeld van zo’n vraag: welke verbetering kun je deze week aanbrengen in je werk.
  • Begin een weblog:Dat betekent wellicht dat je jezelf onder druk zet om een stukje te schrijven. Maar het werkt ook andersom: doordat je een weblog hebt, zie je meer en kom je op meer ideeën. Dat stukje komt er dan ook wel. "Blogs are a good way to make things happen indirectly", zegt Hugh Maclead.
  • Doe een brainstorm met jezelf: Je moet een naam verzinnen voor een nieuw product of je hebt een andere concrete vraag. Ga voor een tafel zitten en houd een pakket post-it-blaadjes bij de hand. Denk na over de vraag en schrijf ieder mogelijk idee op een apart geeltje. Hoe onverwachter, hoe beter. Prik tien willekeurige woorden in het woordenboek en bedenk met die woorden nieuwe associaties. Stop na een kwartier. Voeg daarna blaadjes samen van ideeën die bij elkaar passen. Als je nieuwe ideeën krijgt, voeg je die toe op een apart geeltje. Tot slot ga je alle blaadjes sorteren: snel te realiseren ideeën komen aan de ene kant van de tafel, ideeën die nadere uitwerking verdienen aan de andere kant.
  • Benut de kracht van het schrijven: Heb je een vraag waar je niet uitkomt? Schrijf de vraag op een briefje. Op een bepaald moment krijg je een inval met het antwoord. Hiermee benut je trouwens niet alleen de kracht van het schrijven, maar ook die van incubatietijd.
  • Draai de vraag om: Een slechte relatie met een klant? Het valt niet altijd mee om te zien hoe je verstoorde verhoudingen weer in het goede spoor kunt krijgen. Draai de vraag eens om: hoe zorg ik ervoor dat de verhoudingen met … nog slechter worden?
  • Start een ideeëngroep: Vraag een groep mensen om zich aan te sluiten bij je virtuele ideeëngroep. Ieder lid van de groep kan een probleem rond mailen. De rest van de groep stuurt binnen één werkdag één idee terug.
  • Raadpleeg je superheld: Benoem voor jezelf een held uit je kindertijd. Pipi? Pipo de Clown? Batman? Michael Jackson? Welke eigenschappen bewonderde je in die persoon? Kijk of je vanuit die eigenschappen op nieuwe ideeën kunt komen.

"Creativiteit is het verbazingwekkende vermogen om grip te krijgen op onderling verschillende werkelijkheden en laat een vonk overslaan van de ene naar de andere werkelijkheid."
- Max Ernst

Geen opmerkingen: