donderdag 28 mei 2009

Wat je met citaten kunt doen

Ik ben dol op mooie citaten. Citaten die precies van toepassing zijn op een bepaald onderwerp hebben een bijzondere overtuigingskracht. Ze verwoorden een kern, die waarachtiger is dan een gewoon stukje tekst. Ik verwerk citaten dan ook graag op mijn weblog en in de (levens-)boeken die ik schrijf. Een krachtig citaat kan precies het levensmotto van een persoon verwoorden.

Het is leuk om in allerlei boeken en tijdschriften mooie uitspraken op te duikelen. "Een boek waaruit geen citaten te halen zijn is geen boek, maar een stuk speelgoed", om het met Thomas Love Peacock te zeggen.

Citaten en oneliners zijn krachtige binnenkomers en mooie afsluiters bij presentaties. Ook hoofdstukken in management- en trainingsboeken zijn vaak stuk voor stuk opgesierd met een passend citaat. Dat hoeven zeker niet allemaal literaire hoogstandjes te zijn of gewichtige citaten uit de klassieken. Popsongs kunnen ook heel treffend een kern verwoorden of een mooie kwinkslag geven.

In de (bedrijfs-)journalistiek ligt er volgens mij nog een terrein braak als het om de toepassing van citaten gaat. Waarom niet een aansprekend citaat als verbindend thema door een artikel of zelfs een heel blad? Een oneliner als invalshoek voor een artikel of fotoreportage? De mooiste citaten van een organisatie bij elkaar in een rubriek?

Tot slot zijn citaten en gezegden mooie ingangen om nieuwe ideeën te genereren. Een citaat of gezegde, liefst zo visueel mogelijk, kan in een brainstormsessie heel mooi worden gebruikt als opstapje voor nieuwe ideeën. Lees daarvoor dit stukje van het COCD.

Ik verzamel inspirerende levensmotto's. Waar je al die citaten dan vandaan kunt halen? Bijvoorbeeld op websites waarbij je kunt zoeken op trefwoord of op auteur, zoals dit overzicht laat zien. Daar zit veel clichématige bagger bij, maar gelukkig ook veel moois. En dan zijn er ook nog de talrijke boekjes met mooie oneliners en zelfs computerprogramma's, die automatisch een nieuwe quote onder je e-mail zetten.

Al grasduinend duiken er vanzelf pareltjes op, die een stukje of een presentatie mooi kunnen besluiten. Zoals deze van Gummbah. "Toch jammer dat alles relatief is."
Share/Save/Bookmark

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi hoi. Ook dit kun je doen met citaten:

http://www.prostprofiel.nl/citaten/index.htm

Groet, Aad