zaterdag 9 mei 2009

Hoe je kind een wereldreiziger wordt

Jasper speurt naar ooievaars

Hoe maak je van kinderen wereldreizigers? Ik schreef al eens een artikel over dit onderwerp voor het boek Hoe word ik een wereldreiziger van Marcel Gansevoort. Nu ik met onze eigen kinderen gereisd heb door onder meer Turkije, Egypte en Marokko voeg ik daar graag uit eigen ervaring een rijtje tips aan toe. Daarbij hebben onze zonen Jasper (11) en Niels (8) ook een grote inbreng geleverd! De tips zijn vooral bedoeld voor reizen naar niet-westerse landen en voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

1. Kinderen zijn van nature avontuurlijk. Neem ze dus gerust mee naar een historische bezienswaardigheid of een interessant gebouw. Een oud paleis is een doolhof vol spannende kamertjes. Een plek met oude opgravingen is een prachtige klauterplek. Heel veel bezienswaardigheden zijn dus buitengewoon interessant voor kinderen, in ieder geval als klauter- en ontdekkingsplek. "Kinderen willen doen, niet kijken", aldus Niels.

2. Laat kinderen hun eigen voorbereidingen treffen. Laat ze een boek in de bibliotheek kiezen over het betreffende land of op een andere manier naar informatie zoeken. Jasper had een werkstuk gemaakt over Egypte en wist over mummies nog meer wetenswaardigheden te vertellen dan de gids. Laat ze ook hun eigen tas/koffer inpakken, inclusief speelgoed om zich mee te vermaken.

3. Wachttijden horen erbij op reis. Maak aan de kinderen duidelijk dat dit bij Het Avontuur hoort. En zorg voor genoeg speelmateriaal om de wachttijden mee door te komen. Een notitieblokje (voor 'galgje' en andere woordspelletjes), een magnetisch reisspel en (puzzel-)boeken zijn prima. Door diverse speelmaterialen te combineren, bedenken ze zelf de leukste spellen.

Niels maakt kennis met de kamelen.

4. Zoek de dieren op. Een bezoek aan een vijver met schildpadden, een tocht per kameel of een ritje met de paardenkoets zijn geweldig kindervermaak. Een bezoek aan een dierentuin in een derde-wereldland is meestal een afknapper vanwege de beroerde leefomstandigheden voor de dieren. Maar het vermijden van een bezoek aan zo'n dierentuin is wel weer een mooi aanknopingspunt voor een leerzaam gesprek over het houden van dieren.

5. Laat kinderen actief meedoen. Geef ze eigen muntgeld, dat ze kunnen uitgeven als fooi/ donatie aan een straatmuzikant of bedelaar. Laat ze experimenteren met het maken van foto's. Geef ze een kompas en een verrekijker. Sommige kinderen zijn geweldige kaartlezers. Jasper vond het in Egypte leuk om hierogliefen te ontcijferen. Betrek ze daarnaast volop bij de plannenmakerij voor uitstapjes.

6. Geef kinderen eigen verantwoordelijkheid. Hoe meer eigen taken de kinderen op zich nemen, hoe meer je als team opereert. Dus laat kinderen hun eigen rugzak met bagage dragen (voor kleintjes hoeft dat natuurlijk geen zware zak te zijn) en laat ze zelf letten op hun zonnebril, pet en speelgoed.

7. 's Ochtends iets bekijken, 's middags naar het zwembad. Een warm land vraagt om aanpassing van het leefritme. De koelere ochtenduren kunnen benut worden om iets te bekijken. De middag is voor afkoeling in het zwembad. Als er in je eigen accommodatie geen zwembad voor handen is, kun je voor een klein bedrag vaak terecht in een ander hotel dat wel voorzien is van een eigen bad.

8. Laat ze hun eigen souvenirs verzamelen. Ook hiermee krijgen kinderen een eigen actieve inbreng. Onze kinderen vinden het geweldig om uit ieder land enkele mooie stenen mee te nemen.

9. Vertel ze wat ze te wachten staat. Veel kinderen willen graag duidelijkheid over de plannen. Wees er open over als je zelf ook niet weet wat er gaat gebeuren. In veel landen buiten Europa lopen zaken immers vaak anders dan gepland. Maak duidelijk dat dit deel uit maakt van Het Avontuur. En vertel dat de leukste gebeurtenissen vaak de onverwachte gebeurtenissen zijn. "Kinderen denken vaak eerst dat iets niet leuk is, maar dat is later wel zo", zegt Niels.

10. Heb oog voor het kleine. Het vermagerde kleine poesje op het terras is vaak net zo interessant als het prachtige paleis dat je bezoekt. Sterker nog, achteraf vertellen kinderen juist verhalen over mini-gebeurtenissen. Wie oog heeft voor kleine details tijdens het reizen, hoeft zich met kinderen nooit te vervelen.

11. Laat het echte leven zien. Een stad waar de mensen grotendeels op straat wonen, is een levende theatervoorstelling. Daar is altijd wat boeiends én leerzaams te zien. De piepkleine werkplaatsjes waar metaalbewerkers hun brood verdienen zijn direct zichtbaar vanaf de straat. In een land als Marokko zitten daar ook kinderen te werken. Aangrijpend voor kinderen om hun leeftijdgenoten in heel andere omstandigheden te zien opgroeien. Maar wel heel leerzaam.

12. Geniet! Dit is de belangrijkste tip. Als ouders enthousiast zijn over reizen en open staan voor allerlei kleine dingen onderweg, zal dit enthousiasme en betrokkenheid bij hoe mensen in andere landen leven zeker overslaan op de kinderen.

Reacties of aanvullingen? Ik lees ze graag! Druk op de reactiebutton en laat het me weten!

The reason for any journey is this: in a journey discoveries are made.
- Kobi Yamada

Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: