donderdag 16 april 2009

Herinneringen maken met kinderen


In het Paasweekeinde hebben onze de buurtkinderen weer eieren gezocht in de voortuintjes van onze straat. Als de eieren eenmaal gevonden zijn - een enkel ei wordt als een verslapt hoopje teruggevonden in het najaar - wacht de dankbare taak om de bont geverfde vondsten te verwerken tot een smakelijke eiersalade.

Het is altijd een omslachtige gebeurtenis om te bepalen welke kinderen gaan zoeken en welke kinderen de eieren mogen verstoppen. Niels hoopt al jaren te mogen toetreden tot het gilde der verstoppers, maar bij gebrek aan jonge zoekertjes zat het er dit jaar alweer niet in. Toch weet ik zeker dat dit soort ergernisjes snel vergeten zijn en dat het eieren zoeken als ritueel als een dierbare jeugdherinnering in hun geheugen gegrift staat.

Als moeder vind ik het heerlijk om een bijdrage te leveren aan het maken van herinneringen bij kinderen. Rituelen zijn daar geweldige kapstokken voor. Maar er zijn nog meer manieren om welbewust herinneringen te maken met kinderen. Enkele ideeën:

  • Grijp vaste momenten in het jaar aan voor vaste gebruiken: oranje koeken op Koninginnedag en 's avonds altijd asperges eten, verjaardagen vieren met een aparte verjaardagstaart en de inwijding van de schoolvakantie met een bezoek aan de Parade.
  • Zet je kinderen zelf aan het werk. Kinderen verzamelen vaak van alles: muntjes, schelpen, plaatjes, stickers en nog veel meer. Laat ze een eigen schatkist knutselen om de herinneringen op te bergen. Of maak een aparte schatkist voor vakantieherinneringen.
  • Maak zelf bijzondere monumentjes. Knutsel bijvoorbeeld dit boekje uit één vel papier en vul dit wondertje met (vakantie)herinneringen.
  • Kies!Het is te veel om alle te klein geworden kinderkleertjes, prentenboeken of speelgoed te bewaren. Laat het kind zelf drie dingen kiezen die hij of zij koestert. Best mogelijk dat dit een stel knikkers zijn.
Meer weten? Lees ook mijn eerdere stukjes over dit onderwerp:

1 opmerking:

marion zei

zo'n boekje uit één vel is echt ontzettend leuk !!