donderdag 30 april 2009

Snelcursus voor meer creativiteit

Collages van Yves Saint Laurent. Allemaal met 'love' als thema, iedere keer weer opnieuw uitgewerkt.

Negen snelle tips om creatiever te worden:

1. Zorg voor veel blauw als je gaat brainstormen. Uit onderzoek van de University of British Columbia blijkt dat blauw de kleur is die de creativiteit het meest bevordert.

2. Zorg voor blijdschap. Een uitgelaten stemming helpt om een origineel idee te bedenken. Boosheid trouwens ook. Het is vooral belangrijk dat je geest in een actieve stemming is. Bij ontspanning of gelatenheid is het veel moeilijker om een idee te bedenken.

3. Denk na in je eentje. Brainstorms zijn het meest effectief als iedereen in stilte nadenkt en via de computer met elkaar verder associeert.

4. Ken je creatieve piektijd. Als je weet op welk moment van de dag je de meeste ideeën krijgt, kun je juist dan alert zijn op nieuwe invallen.

5. Denk aan Leonardo da Vinci of een ander persoon die in jouw ogen creatief is. Daarmee zijn de hersenen te beïnvloeden. Vrouwen die slecht zijn in wiskunde presteren aanzienlijk beter als ze aan Madame Curie denken.

6. Niets is een mislukking. Beschouw elke (nog) niet geslaagde ervaring als een leermoment.

7. Waar je op focust, krijg je meer van te zien. Geef jezelf en/of leden van je team een vraag die men zich geregeld stelt en waarbij men gericht naar de antwoorden luistert. Bijvoorbeeld: wat hoorde je bij de klant dat kan wijzen op een nieuwe behoefte, waarin wij kunnen voorzien?

8. Zet muziek op die je hersenen in de zogeheten 'alfastaat' brengen. De Bulgaarse professor Lozanof toonde aan dat met name harmonieuze barokmuziek in het goede ritme ons in die toestand kan brengen. In de alfastaat zijn we zowel alert als ontspannen: ideaal om nieuwe informatie op te slaan in ons geheugen en voor creatief denkwerk. Via de webshop van Brainware zijn diverse CD's aan te schaffen met deze barokmuziek.

9. Zorg voor veel hersengymnastiek en doe associatieoefeningetjes. Luister bijvoorbeeld naar songteksten. Pik er lukraak een zin uit en associeer verder. Creativiteit valt in hoge mate te leren.

1 opmerking:

Suzanne Geurts zei

Handige, herkenbare tips! Vooral dat brainstormen in je eentje wordt vaak enorm onderschat en weggewuifd... maar goed voorbereid een sessie ingaan, levert echt meer op.