donderdag 23 april 2009

Nieuwe Energie: creatieve broedplaats

Waardevolle oude fabrieken krijgen regelmatig een tweede leven toebedeeld als bedrijfsverzamelgebouw, waarmee meteen het industriële erfgoed behouden wordt voor het nageslacht. "Een broedplaats van creatieve kruisbestuiving", heet het dan al snel. Zet een aantal culturele instellingen of creatievelingen bij elkaar en de hoog opbloeiende samenwerking doet de rest.

Of toch niet? Toen ik enkele jaren geleden voor deze reportage (blz 6-9, Oude fabriek zoekt bruisende huurder) de 'Witte Dame' in Eindhoven bezocht, bleek dat die hoge verwachtingen daar niet uitgekomen waren. Weliswaar zaten de Design Academy Eindhoven, de bibliotheek en nog enkele andere instellingen heel prettig bij elkaar in deze oude Lichtfabriek van Philips, maar iedereen deed toch voornamelijk zijn eigen ding. Van enige kruisbestuiving was geen sprake.

“Op de tekentafel is samenwerking een prachtige gedachte, maar in de praktijk houdt iedere instelling zich met zijn eigen dingen bezig”, zei één van de geïnterviewden. “Af en toe zijn hier gezamenlijke evenementen, maar er moet iedere keer wel iemand zijn die zich daarvoor vrij wil maken. De organisatie kost telkens enorm veel tijd.”

Nieuwe Energie in Leiden laat zien dat het ook anders kan. Deze oude spinnerij van een voormalige textielfabriek wordt bewoond door de onwaarschijnlijke combinatie van daklozen (450 personen hebben hier hun postadres!) en creatieve ondernemers, zoals tekstschrijvers, websitebouwers en fotografen. De ondernemers van het Huis van de Communicatie hebben al heel wat gezamenlijke projecten opgepakt.

Een mooie proeve van samenwerking is de placemat voor de dienbladen in het restaurant, die telkens door een andere vormgever gemaakt wordt. Daar staan allerlei nieuwtjes op, zoals over de onlangs gehouden bijeenkomst met lifehacker/connector Martijn Aslander. De bewoners twitteren erop los om elkaar op de hoogte te houden van elkaars werk. Unit 2, waarbij zelfstandige professionals op het gebied van communicatie samenwerken, is zelfs zo succesvol dat er binnenkort een extra eenheid bij komt.

Ik ben nu toch overtuigd van de meerwaarde van zo'n creatieve broedplaats. Binnenkort ben ik voor één dag per week één van de 20 communicatiespecialisten van Unit 2!


Geen opmerkingen: