Opschrijven in een notitieblokje is namelijk het begin van schrijven. Door je invallen te noteren, word je gedwongen om je gedachte voor een deel uit te werken. Ook is het gebruik van een notitieboekje een rustbrenger. Wat je opschrijft blijft bewaard, dus kun je je gedachten aan andere zaken wijden. Het is een zaaibed, waar vele zaadjes nooit zullen ontkiemen. Maar een enkel zaadje brengt je later toch nog op een belangrijk idee.
Het notitieboekje geeft ook inzicht in de manier waarop je denkt, werkt en schrijft. Wat verzamel je allemaal? Hoe snel kom je tot een inzicht? Een notitieboek is eigenlijk een manier om in je eigen brein te kijken. Dat verklaart ook dat eigenaren van notitieblokken dat boekje graag strikt privé houden.
Kunstenaars en wetenschappers kennen het belang van notitieboekjes. Er zijn veel boekjes bewaard gebleven van beroemd geworden eigenaren. Thomas Edison schreef 3400 notitieblokjes van elk 200 pagina's vol met observaties, invallen en overpeinzingen. Van Leonardo da Vinci zijn ruim zevenduizend bladzijden bewaard gebleven met krabbels van grappen, fabels, waarnemingen en overpeinzingen over uiteenlopende onderwerpen als anatomie, plantkunde, geologie en schilderingen.
Er zijn diverse manieren om een notitieboekje te gebruiken. Ik geef hier enkele mogelijkheden, waarmee je aan de slag kunt.
- Neem altijd een notitieboekje mee. Je weet nooit wanneer de gouden inval komt.
- Stop het boekje niet te diep weg. Op de lange roltrap moet je even iets kunnen noteren.
- Kies je voor een alles-in-een-boekje of voor iedere schrijfbehoefte een apart boekje? Wie ordelijk is, heeft meer aan verschillende boekjes. Een alles-in-één-boekje kan ook voldoen. Je kunt een indexeersysteem in het leven roepen(trefwoorden achterin noteren met de paginanummer erbij) of door het boekje in diverse secties te verdelen.
- Beschrijf één kant van de pagina, zodat je op de rest van de ruimte aanvullende notities kunt maken.
- Vul je aantekenboek aan met plakboeken of mappen over verschillende onderwerpen die je interesseren. Knip kranten- of tijdschriften uit, verzamel citaten en plaatjes.
- Noteer eerste indrukken van personen of onderwerpen. Je intuïtie werkt dan het beste.
- Hou bij het schrijven van een groot werk altijd een logboek bij. Eerdere gedachten over de aanpak en invalshoeken kunnen je later weer op gang helpen als je vastloopt.
- Schrijf vragen op over zaken die jij belangrijk vindt. Laat de rest van de bladzijde leeg. Gaandeweg kun je de bladzijdes vullen met aanvullende gedachten, vondsten en observaties.
- Blader regelmatig door je boekje. Diverse notities rijgen zich aaneen en brengen je weer op een nieuw spoor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten