maandag 29 januari 2007

In navolging van Buurman & Buurman

Hoe fijner je buurt, hoe lekkerder je woont. Daar mag je niet alleen zelf voor zorgen, maar ook de gemeente, de woningbouwcorporatie en andere instanties helpen graag een handje om ervoor te zorgen dat mensen prettig met elkaar omgaan.

Hierbij enkele manieren om het straatleven een nieuwe impuls te geven, geïnspireerd op het klussende duo Buurman & Buurman (ofwel Pat en Mat). Twee helden, die altijd bereid zijn elkaar bij te staan, elkaar van de wal in de sloot helpen, maar toch altijd optimistisch samen naar een oplossing blijven zoeken.

1. De helpende hand
Een goede buur help je natuurlijk bij een klusje. De een zorgt voor de ladder, de ander voor het gereedschap. En na afloop natuurlijk samen gezellig worstjes braden bij de barbeque (maar dan wel op een veilig vuurtje; op dit punt kunnen juist Buurman & Buurman nog heel wat leren).
2. Running dinner
Een familie nodigt een aantal andere gezinnen uit, die op hun beurt ook weer enkele gezinnen uitnodigen. Deze groep mensen krijgen allemaal de opdracht om een voorgerecht, hoofdgerecht of een nagerecht te koken. Van te voren komt de hele groep bijeen op een centrale plek, waar ieder gezin te horen krijgt waar de eerste gang genuttigd wordt. Na de eerste gang wordt de plek van de tweede gang bekend gemaakt (à la Buurman & Buurman: goulash en gebakken eieren) en zo verder. Op één avond eet je dus gerechten in drie verschillende gezelschappen.
3. Een straatweblog
Met allerlei berichtjes over de straat, aankondigingen van buurtborrels en interessante persoonlijke weetjes, maar ook straatpolls en de telefoonnummers van de kinderoppasdienst. Buurman & Buurman zouden hier hun mysterieuze bouwtekeningen delen met hun buren.
4. Het doorgeefboeketje
Je geeft een bosje bloemen aan iemand in de straat die het verdiend heeft. De ontvanger geeft ook weer een boeket aan een andere persoon die in het zonnetje gezet mag worden. Zo ontstaat een bloemenestafette. Buurman & Buurman zouden hiervoor een estafette-machine bedenken.
5. De sociale architect
Deze architect bouwt niet met stenen, maar met mensen. Hij komt speciaal in actie in buurten, die dreigen af te glijden naar verloedering. Hij brengt groepen en problemen in kaart en bedenkt oplossingen om de betrokkenheid te vergroten. In de overzichtelijke wereld van Buurman & Buurman komt het zo ver niet, maar zij hebben plannen genoeg voor een bijdrage. Zo zijn ze graag bereid om een SOS-waarschuwingssysteem met stokken voor de hele buurt te bedenken of met een verfje de buurt een aardiger aanzien te geven.
6. Het sloopfeest
Feestjes om de opening van een nieuw gebouw te vieren zijn er al genoeg. Maar als de hele buurt gerenoveerd wordt, is een sloopfeest ook een goed idee. Een moment van samenkomst markeert in ieder geval een ingrijpend moment voor veel bewoners, van wie velen vaak niet meer terug zullen keren naar de hernieuwde buurt. Dit vinden Buurman & Buurman fantastisch, met name de sloop.
7. Kale-terreintjes-theater
In afwachting van nieuwe bouwprojecten hebben veel buurtjes kale veldjes, waar niets mee gebeurt. Deze terreintjes kunnen tijdelijk in gebruik genomen worden als trapveldje of als terrein voor een theater-act. Buurman & Buurman verzorgen een live-opvoering à la Brainiac met explosies en veel troep. Maar met een goed einde.

A je to!

Geen opmerkingen: