Hoeveel boze ouders stappen naar de rechter als er iets mis is op de school van hun kind? Hoeveel ouders weten wegwijs te worden uit de grote hoeveelheid klachtencommissies, alsof de verzuiling nog volop actueel is in het Nederland van 2007?
Ik denk dat het er niet veel zijn. Wie ontevreden is over de school moet over bijzonder veel doorzettingsvermogen beschikken. Overstappen naar een andere school is toch een stuk gemakkelijker.
Alom wordt de vrees uitgesproken over de juridisering van onze maatschappij en dus ook in het onderwijs. Ouders zouden scholen al te gemakkelijk met claims dreigen als hun kind op school niet alle benodigde aandacht krijgt. Gescheiden ouders zouden hun conflicten over hun kinderen uitvechten via de school door bijvoorbeeld allebei het originele schoolrapport op te eisen. Maar in de praktijk lijkt het er juist op dat ouders bijzonder weinig poten hebben om op te staan.
Ik denk bijvoorbeeld weer terug aan de toestand op onze eigen school, twee jaar geleden. Ouders die verontrust waren over de leerachterstanden van hun kinderen trokken tevergeefs aan de bel bij het schoolbestuur en de inspectie. Docenten deden hun beklag bij de vakbond, maar er gebeurde niets. Pas een massale kaartenactie zorgde ervoor dat er uiteindelijk beweging in de zaak kwam. Ondertussen hadden de ouders wel een kapitaal uitgegeven aan bijlessen voor hun kinderen, al bleken veel leerlingen een jaar later toch nog steeds ondermaats te presteren.
Een moeder in Eindhoven heeft ook heel bittere ervaringen met haar zoon, die op een vmbo-school enkele keren mishandeld werd. Zij klaagde de school aan vanwege nalatig gedrag. Daarbij ontdekte ze dat de inspectie helemaal niet reageert op individuele klachten. Pas als er een grote groep ouders ernstige klachten heeft, komt de onderwijsinspectie in het geweer. Ook een rechtszaak had geen succes.
De vrouw heeft inmiddels een website opgezet, waarbij ze andere ouders advies geeft. Als je een kind hebt met ADHD of iets anders waardoor extra aandacht van de school vereist is, moet je al vanaf de allereerste dag alles rondom de school documenteren, raadt ze aan. Alle communicatie met de school dien je zoveel mogelijk schriftelijk te laten verlopen. Bij moeilijke gesprekken kun je maar het beste een getuige meenemen. Kortom, je moet alles doen om schriftelijke bewijzen te verzamelen. Want zonder dergelijke documentatie heb je bij de rechter geen poot om op te staan.
Dat geeft toch wel een heel ander beeld van de vermeende sterke positie van ouders, die onbekommerd hun rechten zouden opeisen. Het enige dat je als ouder wél kunt doen is de zaak openbaar maken. De betreffende moeder schrijft nu een boek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten