zaterdag 20 januari 2007

Journalisten en lezers

NRC Next roept vandaag lezers op aan te geven welke boeken gerecenseerd moeten worden. In dezelfde krant vertellen journalisten vertellen hun eigen belevenissen tijdens de grote storm van gisteren in plaats van lezers daarover aan het woord te laten. De traditionele rolverdeling tussen journalisten en lezers - de een schrijft, de ander leest - vervaagt heel snel.

Waarom zijn lezers überhaupt nog geïnteresseerd in literatuurrecensies van specialisten? Een oordeel geven over een boek kunnen zij zelf ook wel, gezien de vele websites waarbij gebruikers een product de hemel inprijzen of afkraken. En waarom zou je als journalist eigenlijk nog stormervaringen noteren? Via allerlei andere media kan iedereen die zijn eigen verhaal belangrijk vindt, zijn ei volop kwijt. Business News Radio riep de luisteraars bijvoorbeeld op om alledaagse belevenissen met de storm voor de radio te vertellen.

Dat ik zelf als lezer toch nog recensies en stormverhalen wil lezen in mijn krant, dat is misschien nog wel het meest achterhaald.

Geen opmerkingen: