donderdag 25 januari 2007

Gedachten spinnen

Mooie, inspirerende, onverwachte gedachten spin je zo:

1. Zorg voor een overvloed aan bronnen
Voor inspiratie heb je bronnen nodig. Ga dus voortdurend op zoek naar nieuwe impulsen. Zelf lees ik vaak achtergebleven kranten en tijdschriften in de trein. Of ik ga naar een boekwinkel en sla kris-kras nieuwe boeken open.

2. Raap woorden
Speur overal naar mooie woorden. Op billboards, in puzzels of taalwebsites. Of luister naar cabaretiers en dichters. Wat vondsten: polderiek, war on error, soul searchen, de Krentenier (de naam van een Vlaams blad voor zuinige mensen)

3. Doe hersengymnastiek
Voor routine-denkwerkjes leggen gedachten in onze hersenen steeds dezelfde routes af. Voor het krijgen van nieuwe ideeën moeten in de hersenen dus nieuwe verbindingen gelegd worden. Je kunt je brein hiertoe stimuleren door een vorm van hersengymnastiek te doen. Een moeilijke puzzel maken of een gedicht schrijven, bijvoorbeeld. Maar ook een sport waarbij coördinatie van ledematen een belangrijke rol speelt, bewijst goede diensten. Ikzelf speel djembé, waarbij je zowel de linker- als rechterhand veel gebruikt en moet wisselen in ritme en toon. Goed om de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft te activeren.

4. Ga stofzuigen of tuinieren ...
...of iets anders wat weinig denkinspanning vraagt. Als je iets met je handen doet, krijgen gedachten de vrije loop. Een stiltewandeling in de vrije natuur, maar ook saaie vergaderingen of kerkdiensten kunnen buitengewoon inspirerende activiteiten zijn! Gun je hersenen dus die kans.

5. Leg losse invallen vast
Gedachten vliegen weg als je ze niet vastlegt. Zorg dus voor notitieblokjes op vele plekken. Eenmaal op papier gezet, komt de uitwerking van de gedachte er vaak vanzelf achteraan.

6. Maak een ideeënarchief
Berg ideeën op in mapjes, boekjes, kaartenbakken, tekenblaadjes of weblogs. Losse gedachten gaan in zo'n archief verbindingen aan en zorgen zo voor nieuwe ideeën. Door een ordening aan te brengen, ontstaan samenhangende plannen of gedachtevormsels.

7. Gebruik muziek
Met muziek kom je in de juiste stemming om je gedachten te laten dwarrelen. Psycholoog René Diekstra beveelt in Gezond Nu aan om minstens tien minuten naar de Mattheus Passion te luisteren alvorens een moeilijk denkprobleem bij de kop te pakken. Door deze muziek kom je in een beschouwende stemming. Ook andere zintuigen zijn te prikkelen om in een ideeënmakende stemming te komen. Zo schijnt een gele ruimte volgens kleurentherapeuten buitengewoon goed te zijn voor het stimuleren van creativiteit.

8. Neem de tijd
In één keer een groots plan opzetten leidt vaak tot een grote mentale blokkade. Maar in stukjes gehakt, lukt het wel. Op die manier ben ik er bijvoorbeeld in geslaagd om mijn denkbeeldige levensloop voor de komende veertig jaar uit te schrijven. Geef ideeën dus de kans om te rijpen en uit te dijen. Plannen moeten kunnen groeien.

9. Of neem de ruimte...
Dat was tenminste de overtuiging van Oom Dagobert Duck. In één van de strips van Donald Duck zegt hij, al ijsberend door een enorme zaal: "Ik heb meer ruimte nodig voor inspiratie."

Geen opmerkingen: