dinsdag 23 januari 2007

Lijstjes van lijstjes

Lijstjes brengen ordening aan in de chaos. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik er dol op ben. Hierbij dus mijn lijstje van lijstjes.
  1. De overtreffende trap van alle lijstjes-lijsten is een lijstje van de beste lijstjes. Het Amerikaanse cultuurmagazine Yes But No But Yes maakte deze ''2006 List of Lists of Lists". Dat is een lijstje met een overzicht van de eigenaardigste lijstjes die op internet zijn verschenen. Over elk denkbaar onderwerp heeft blijkbaar wel iemand ooit een lijstje gemaakt.
  2. De Nederlandse lijst van de meest uiteenlopende lijstjes is te vinden op Alles op een rijtje. Van gekke namen tot overzichten van bewindslieden die tijdens hun ambtsuitoefening overleden zijn.
  3. Geweldig is ook het overzicht van checklists met controlelijstjes voor boodschappen, vakantie, verhuizen verbouwingen en nog veel meer. Reuze handig is dat je je ook nog op kunt geven voor gratis geheugensteuntjes met checklists die je via de mail worden toegezonden. Zo kun je echt nooit meer iets vergeten.
  4. Een van de intrigerendste lijstjes is de Top Tien van regels voor top-tiens. Met de onvergetelijke regel die nu voor altijd in mijn geheugen gebeiteld staat: begin sterk en eindig sterk. Wat mij doet twijfelen aan het nut van zo'n lijst, want brengt die dan wel enige orde aan?
Behalve ordening brengen lijstjes ook weer nieuwe ideeën. En vaak brengen ze ook de twijfel naar boven of zo'n vaste ordening eigenlijk wel mogelijk is. En eigenlijk is dat ook weer heel goed. Hoe meer chaos in de orde, hoe meer creativiteit.

Geen opmerkingen: