donderdag 25 januari 2007

Sporen leggen met Klein DuimpjeKlein Duimpje is mijn held. Eerst is hij zijn samenzwerende ouders te slim af door listig kiezeltjes te strooien op het pad. Daarna zijn de vogels net iets slimmer door al zijn broodkruimeltjes op te peuzelen.

Laat je niet kisten

Ja, hij is dan toch wel een beetje dom. Maar Klein Duimpje laat zich niet kisten en weet zichzelf en zijn broers veilig uit de grijpgrage handen van de Grote Reus te houden. Klein Duimpje zit telkens te broeden op nieuwe ideetjes en is op die manier niet klein te krijgen. Een echte ideeënmaker dus.

Laat sporen na

Hij spreekt ook tot mijn verbeelding omdat hij sporen achterlaat en op die manier dus (na) gevolgd kan worden. Soms zijn die sporen overduidelijk, in de vorm van kiezeltjes. Soms onduidelijk en in ieder geval erg onvolledig, zoals de broodkruimeltjes.

Wees flexibel

Als de nood echt aan de man komt, kan Klein Duimpje ook nog terugvallen op de Zevenmijlslaarzen. Een gelegenheidsoplossing natuurlijk, maar je moet in crisissituaties flexibel zijn. Op die manier weet Klein Duimpje zijn verdwaalde broers toch nog veilig naar huis te loodsen. Al is het hoogst wonderbaarlijk dat het ventje de terugweg uiteindelijk zonder verdere bewegwijzering kan afleggen. De sporenuitzetter heeft zijn eigen speurtocht dus bij nader inzien helemaal niet nodig voor de terugtocht.

Bij thuiskomst zijn ouders en kinderen zo blij dat ze elkaar teruggevonden hebben, dat de gidsrol van Klein Duimpje onderbelicht blijft. Eerherstel voor het slimme ventje lijkt me toch wel op zijn plaats!

Geen opmerkingen: