maandag 12 oktober 2009

Voeg een geluid toe aan je idee (en waarom de Senseo geen ordinaire pruttel laat horen)


Heb je een leuk idee, dat je voor een grotere groep wilt presenteren? Denk niet alleen na over de 'look and feel' van je idee, maar ook over het bijbehorende geluid.

Ringtones, het opstartgeluid van je computer en de 'blieb' van je magnetron: allemaal voorbeelden, waarbij de fabrikant grondig nagedacht heeft over het geluid, dat het beste past bij het product. Een SUV krijgt welbewust een zware 'broem', terwijl de portieren van een BMW bij het dichtslaan een solide klap moeten geven.

Speciale geluidontwerpers zorgen voor de juiste sound. Zo mocht de Senseo geen goedkoop gepruttel laten horen, maar moest een geluid van kwaliteitskoffie produceren (wat dat ook moge zijn). Het juiste geluid heeft dan ook een verstrekkende invloed, dat zeer serieus genomen wordt door fabrikanten. Zo is het crunchy geluid van Kellogs cornflakes gecreëerd in geluidslaboratoria en net als het logo en het recept gepatenteerd.

Geluiden zetten zich vast in het geheugen en zijn gemakkelijk oproepbaar. Ze kunnen zelfs voor een nieuw product van doorslaggevend belang zijn om door te breken. Tot nu toe vonden veel lezers het niet interessant om een boek van het scherm van een e-reader te lezen, hoewel dit apparaatje onvoorstelbaar veel voordelen biedt. Misschien gaan ze daar wel massaal toe over als het apparaat het knisperende geluidje van een omslaande bladzijde laat horen.

Wat fabrikanten van apparaten al lang en breed toepassen, kun jij ook. Want ook voor ideeën voor nieuw beleid, meer klantvriendelijkheid, een nieuwe winkel of wat dan ook kan een bijpassend geluid een waardevolle toevoeging geven. Denk daarom na over de rol van geluid bij de presentatie van je idee.
  • Kun je je idee om iets in jouw organisatie te veranderen verbinden aan een liedje?
  • Is het mogelijk om een negatieve ervaring van je klant of patiënt (bijvoorbeeld het spannende moment vlak voor een operatie) te verzachten met een aangenaam geluid?
  • Heb je last van storende geluiden? Hoe kun je deze stoorzenders toch verbinden met jouw idee?

Enkele voorbeelden van de toevoeging van geluiden:

Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: