donderdag 22 oktober 2009

Hoe je ideeën verzamelt en vastlegt

Eerst was het een verzameling hoefijzers, nu is het een bankje.

Nieuwe ideeën bouwen voort op dingen die je van anderen hoort, leest of ziet. Wie op zoek is naar nieuwe ideeën, moet daarom actief ideeën van anderen (maar van jezelf mag natuurlijk ook) verzamelen en vastleggen.

Een idee komt nooit zomaar uit de lucht vallen, maar ontstaat door een nieuwe combinatie of rangschikking van iets ouds. Of iemand ontdekt een nieuwe toepassing van een bestaand idee. En soms moet een oud idee eerst een poosje ergens sluimeren, voordat iemand anders er in een andere situatie of een ander tijdperk weer iets mee kan. Bestaande ideeën zijn dus belangrijk basismateriaal. Verzamel daarom ideeën en invallen, die de potentie hebben om uit te groeien tot een nieuw idee!

1. Noteer je ideeën
Leg losse ideeën vast in lijstjes, schrijf ze op in een notitieblokje of bewaar ze in een social bookmarksysteem op internet, zoals Delicious. Als je ideeën hoort (of zelf krijgt) op een moment dat je niet kunt schrijven (tijdens het autorijden bijvoorbeeld) is een voicerecorder ook geschikt.

2. Maak een mindmap
Een mindmap is een soort brainstorm op papier, waarmee je je gedachten kunt activeren. Zet je onderwerp in het midden van een stuk papier en noteer al associërend daarom heen de bestaande ideeën en de nieuwe gedachten die het onderwerp bij je oproept.

3. Bewaar knipsels
Iets interessants gelezen in een tijdschrift of krant? Scheur het uit en bewaar het in een speciale map. Omcirkel interessante passages. Schrijf er je eigen ideeën bij.

4. Componeer je eigen inspiratieboek

Zet iedere avond je ervaringen van de afgelopen dag op papier, liefst in een apart schrift of plakboekje. Schrijf wat steekwoorden op, maak tekeningetjes of plak er plaatjes bij. Het maakt niet uit wat je precies doet, dus kies je eigen stijl. Het gaat erom dat je de invallen en ervaringen op een of andere manier vastlegt, zodat je ze later gemakkelijk terug kunt halen.

5. Fotografeer
Ga 'straatjutten' en fotografeer op straat opmerkelijke dingen. Hoe je dat precies doet, beschreef ik eerder hier. Of geef jezelf de opdracht om andere foto's te maken dan anders. Op het weblog van De Inspiratiekamer staan enkele inspirerende invalshoeken voor een inspiratie-fotoboek.

"Er zou weinig van mij overblijven als ik alles terug moest geven wat ik aan anderen te danken heb."
- Johann Wolfgang von Goethe

Verder lezen:

Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: