dinsdag 21 juli 2009

Krachtig creatief (6): Zorg voor goede omstandigheden


Een creatief leven leiden heeft alles te maken met goede gewoonten van de geest. Toch zijn er ook een aantal dingen waar je heel praktisch op kunt letten om in de stemming te komen, de omstandigheden te verbeteren en zo te zorgen voor een creatief leven.
  • Zoek niet meteen een geschikte oplossing, maar slaap er een nachtje over. Hoe dat in zijn werk gaat, beschrijf ik hier. Of gebruik welbewust je intuïtie en stop je ideeën in een hogedrukpan. Sir Karl Popper zegt het zo: "Er is niet zoiets als een logische methode om nieuwe ideeën te krijgen. Iedere ontdekking bestaat uit een irrationeel element of een creatieve intuïtie."
  • Gebruik humor om in de juiste stemming te komen. 'Verlichting van de geest' leidt namelijk tot een goede combinatie van alertheid en ontspanning, die op hun beurt weer een goede voedingsbodem zijn voor creativiteit. Onderzoek van de Universiteit van Maryland toonde aan dat mensen die vijf minuten naar een filmpje met bloopers hebben gekeken, een stuk beter een probleem oplossen met behulp van creatief denken dan mensen die de bloopers niet hadden gezien. Dus begin een vergadering of brainstorm met een grap of een humoristische anekdote.
  • Besteed aandacht aan voldoende lichaamsbeweging. Met name repeterende en ritmische bewegingen - hardlopen of wandelen - zorgen voor creatieve invallen. Onze geest lijkt in een softe toestand over te gaan, waardoor beelden en ideeën naar boven borrelen. Meditatie, yoga en dansen kunnen dezelfde effecten hebben.
  • Zorg voor frisse lucht en drink voldoende water. Water speelt namelijk een cruciale rol bij het geven van voldoende zuurstof aan de hersenen. Water als drink for thought, dus.
  • Zorg voor goede omstandigheden voor je creatieve werk. Rituelen, een rustige werkplek, muziek en vaste werktijden kunnen daarbij behulpzaam zijn. Meer hierover is hier te lezen.
  • Om creatieve vaardigheden te ontwikkelen en ideeën te vangen, is het bijhouden van een logboek of notitieblok een must. Leg observaties, inspirerende citaten, losse gedachten of invallen vast in een boekje of schrift. Als je ze later terugleest, zie je nieuwe verbanden en kom je weer op nieuwe ideeën. Lees hier verder over het belang van een notitieboekje.
  • Zet je zintuigen aan het werk. Dat doe je bijvoorbeeld door jezelf bloot te stellen aan allerlei 'prikkeldingen'. De meeste informatie nemen we tot ons via ons gehoor en onze ogen. Om een rijkere stroom aan informatie te ontvangen is het belangrijk ook de andere zintuigen niet te vergeten, dus geur, smaak en tastzin. Zij zijn van groot belang omdat ze andere routes naar en in ons brein afleggen! Meer inspiratie nodig? Lees eens dit artikel over de manier waarop je geuren kunt inzetten voor meer geluk.
Krachtig Creatief
De beste creativiteit is het resultaat van goede gewoontes, beweert de auteur Joan Duncan Oliver in het boek 'Geluk, leven in balans'. Gewoontes zijn aan te leren. Daarom presenteer ik op dit weblog een aantal krachtige creatieve technieken, die samen een verzameling sterke gewoonten vormen voor meer ideeënrijkdom. Reacties of aanvullingen? Mail me op sigrid[at]verhaallijnen.nl!

E
erdere delen in deze serie:
1. Ga weer spelen
2. Wacht voor het beste resultaat
3. Meer inzicht in je inspiratiebronnen
4. Maak fouten
5. Weet wat je wilt

Share/Save/Bookmark

1 opmerking:

Gertjan zei

Hele goede beschrijving, super!
Blijf maar lezen....