woensdag 25 februari 2009

Ideeën in de hogedrukpan

Veel besluiten in je leven neem je op basis van intuïtie. Dat blijkt een hele goede manier te zijn om met moeilijke beslissingen om te gaan. Sterker nog, de besluiten lijken aan kwaliteit te winnen als je welbewust besluiten even parkeert - er nog een nachtje over slaapt - en dan pas de knoop doorhakt.

Gevoelsmatig besluiten nemen lijkt gemakkelijk, maar gaat niet vanzelf. Je moet je intuïtie wel voeden. Maar hoe doe je dat dan? Allereerst laat je voor jezelf de diverse meningen of gezichtspunten de revue passeren. Ook de advocaat van de duivel komt aan het woord. Daarbij onderscheid je de diverse belangen. Dat vergt zeer geconcentreerde aandacht: waar gaat het precies om?

Vervolgens zet je het dilemma in de hogedrukpan. Je gaat hardlopen, slapen of iets anders waarbij je hersenen afleiding krijgen. Daarna observeer je jezelf: wat gebeurt er met je? Daarvoor moet je eerlijk zijn en wat lef hebben. Op een gegeven moment weet je het. Dat is een bijzonder moment.

Hetzelfde geldt voor het uitwerken van ideeën. Soms heb je een hele rij mooie plannen, maar ontbreekt er net nog iets dat het geheel bijzonder maakt. Een rode draad of een invalshoek dat het geheel op een hoger plan trekt.

Je intuïtie kan je daarbij te hulp schieten, maar dan moet je jezelf wel de kans geven om ruimte te scheppen in je hoofd. Net als bij het nemen van een moeilijk besluit zet je de ingrediënten op een rijtje. Dat doe je vrij systematisch door diverse gezichtspunten te kiezen. Vervolgens laat je het idee rusten. Maak een boswandeling of ga slapen. De nieuwe gedachte zal je invallen op een moment dat je er niet op bedacht bent.

Meer inspiratie?

Geen opmerkingen: