zondag 19 juli 2009

Beste boeken voor meer creativiteit


Talrijke boeken zijn er inmiddels uitgebracht over creativiteit en innovatie. Lastig om een goede keuze te maken, want de meesten zijn ook aantrekkelijk vormgegeven. Mocht je nog een plekje over hebben in je koffer, dan beveel ik de volgende drie boeken aan:


1. Ontdek je creativiteit. Essentiële stappen om creatiever te leven - Guy Claxton & Bill Lucas

Een basisboek voor persoonlijke creatieve ontwikkeling, waarbij de schrijvers creativiteit opvatten als een essentiële vaardigheid om flexibel te reageren op veranderingen. In dit boek staan oefeningen en voorbeelden om los te komen van vastgeroeste gewoonten en onzekerheid en verwarring te waarderen. Het biedt zowel tips en aanknopingspunten voor meer creativiteit op je werk als ideeën voor een creatiever leven. De auteurs besteden veel aandacht aan het inzetten van je onderbewuste/intuïtie en het gebruik van 'soft focus'.

2. Ja-maar... huh? De techniek van het omdenken - Berthold Gunster

Auteur Berthold Gunster lanceert de 'ja-en-houding' als alternatief voor het veelgehoorde 'ja, maar'. Dat vereist een andere manier van denken, door Gunster 'omdenken' genoemd. Aan de hand van veel verhalen en opmerkelijke voorbeelden schotelt Gunster voor hoe dat in zijn werk gaat. Daarbij doet hij diverse strategiën uit de doeken, die veel met creatief denken te maken hebben: rol verwisselen, ontregelen en omkeren.

3. Creativiteit Hoe? Zo! Inzicht, inspiratie en toepassingen voor het optimaal benutten van uw eigen creativiteit en die van uw organisatie - Igor Byttebier

Een uitgebreid leer-, doe- en oefenboek, vooral bedoeld om de creativiteit van organisaties te ontdekken en te ontwikkelen. Het boek zoomt vooral in op de verschillende fases van het creatieve proces van ideeën genereren, samenbrengen en doorontwikkelen. Met veel mooie teksten en inspirerende beelden.

I love to explore and taste and imagine.
- Oliver Sacks

Verder lezen:
Tips om tijdens je vakantie ideeën op te doenShare/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: