donderdag 9 juli 2009

Het belang van plezier bij het gunnen van een opdracht

Natuurlijk is het belangrijk dat je leverancier kwaliteit levert en vakkundig is. Maar het draait bij het geven van een opdracht vooral om iets anders. Het belang van de plezierfactor.

Met een bevriende ondernemer stond ik vanmiddag te praten over de vraag waarom zzp'ers eigenlijk ingeschakeld worden. Bij hem was het begrip 'plezier' boven komen drijven als kenmerkende factor bij hemzelf en collega-zzp'ers: plezier in je werk en plezier in het samenwerken met andere zelfstandigen. Toch aarzelde hij om met dit begrip naar buiten te treden. Want plezier, is dat niet te vaag? Zitten opdrachtgevers daar eigenlijk wel op te wachten?

Ik dacht ineens terug aan enkele jaren geleden, toen we twee hoveniersbedrijven hadden uitgenodigd om een ontwerp te maken voor onze achtertuin. De eerste hovenier keek rond, gaf commentaar op de weelderige klimop die onze lijsterbesboom dreigde te smoren en meldde dat hij nog wel wat andere ideetjes had. Dat klonk ons wel goed in de oren.


Bonte verzameling bakstenen
De tweede hovenier zei helemaal niets over onze planten. Hij had alleen maar oog voor de drie muren, die ons stadstuintje omringen. Een onbekende metselaar heeft enkele tientallen jaren geleden een bonte verzameling tweedehands bakstenen op de kop getikt en daar muren van gemaakt. Er groeien nu stukken korstmos op en hier en daar een klein muurbloempje. De hovenier vond het prachtig en wist er allerlei verhalen over te vertellen. Zo wees hij ons op een laag rode stenen die karakteristiek zijn voor de woningen in een naburige wijk. "Als dit huis te koop zou staan, zou ik het direct kopen vanwege deze muur", verklaarde hij stellig.

Tja, die muur. Ikzelf had er mijn bedenkingen over. Een stuk met grijze en witte stenen valt nogal uit de toon bij de rest, die roodbruin van kleur zijn. Ook is er een rijtje stenen met rare witte verfvegen erop. Ik had bedacht dat daar maar een mooie klimplant tegenaan geplaatst moest worden. Maar daar wilde de hovenier helemaal niets van weten. "Nee, dat zou echt zonde zijn! Je moet er juist een plant bij zetten met witte vlekken op de bladeren, die het karakter van die muur benadrukt!"

Passie voor zijn vak
Het was een eigenwijze hovenier, maar wel iemand met enorme passie voor zijn vak. Hij had ook nog veel bijzondere ideeën voor planten, maar vooral met zijn enthousiasme over de muur stal hij mijn hart. Ja, een muur! Hij zou echt lol hebben om onze tuin een metamorfose te geven. En daar zouden wij ook weer van genieten. Zijn plezier, ons plezier. Niet moeilijk te raden dus met welke hovenier we uiteindelijk in zee zijn gegaan.

Verder lezen:
Het belang van persoonlijkheid en plezier

Stel je dit artikel op prijs? Abonneer je dan op de nieuwe webposts van Ideeënmaker. Kies linksboven jouw rss-feeder en je ontvangt bericht als ik weer een nieuw artikel geschreven heb.

Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: