maandag 25 juni 2007

Complimenten-inflatie

Vroeger stond de strenge badmeester klaar met zijn enge haak als je niet goed op je rug bleef drijven. Dat waren geen leuke uurtjes in het zwembad, maar ten langen leste haalden we toch allemaal onze zwemdiploma's.

Nu doen lieve juffen spetterspelletjes met de beginnende zwemmertjes en reiken bij iedere overgang naar een nieuw badje een felgekleurd certificaat uit. De kinderen worden allemaal al spartelend op de foto gezet, die ouders vervolgens op de beveiligde website kunnen downloaden. De zwemschool doet er alles aan om de wekelijkse zwemles zo vrolijk en gezellig mogelijk te maken met als ultieme doel de kinderen optimaal te stimuleren.

Want stimuleren is leren, denken ook de ouders. Die staan hun kinderen achter de ramen enthousiast toe te juichen bij iedere geslaagd baantje op de rug. Bij het testzwemmen - dat voorafgaat aan het diplomazwemmen - zijn de ouders nog zenuwachtiger dan de kinderen zelf. Een verraste moeder die hoorde dat haar zoon tóch uitverkoren was als diplomazwemmer, hoorde ik in haar enorme opluchting zelfs roepen dat zoonlief 'de speelgoedwinkel mocht gaan leeghalen'.

Deze knul, die dus al overladen wordt met cadeautjes vóór het echte diplomazwemmen, zal straks zijn zwemdiploma ook nog verzilveren bij opa en oma. Ook loopt hij op school trots alle klassen af met het bewijsstuk, waarbij hij van iedere juf een mooi stickertje krijgt. Wat een geweldig resultaat, jongen!

Daar zit ook een keerzijde aan, want onbedoeld voeren we op deze manier de prestatiedruk voor kinderen juist op. De dringende boodschap aan kinderen luidt immers: een zwemdiploma móet en snel! In plaats van dat we onze complimenten en beloningen doseren en reserveren voor wat écht bijzonder is, delen we ze te pas en te onpas en in overvloedige hoeveelheden uit. Zoals voor de zwemdiploma's, waarvoor kinderen geen uitzonderlijke talenten of vaardigheden hoeven te etaleren. Door er zo roekeloos mee rond te strooien, zorgen we juist voor waardedaling van complimenten.

Ondertussen sturen ouders hun kinderen steeds vaker al op 4-jarige leeftijd naar zwemles, terwijl de meeste kleuters op die leeftijd daar motorisch nog niet aan toe zijn (watervrij maken is overigens wel goed, maar daar is geen zwemles voor nodig). Treurig om te horen wat voor soort argumenten ouders daar soms voor aanvoeren. "Tja, ik dacht dat hij wel een kind zou zijn om faalangst te ontwikkelen. Dus door hem nu al op zwemles te doen, hopen we dat te voorkomen....''

4 opmerkingen:

Maaike zei

Ik ben het toch niet met je eens dat een zwemdiploma geen mijlpaal is. Ik weet nog hoe bijzonder ik het vroeger vond... En bij een zwemdiploma hoort best een kadootje (maar zeker geen hele speelgoedwinkel)....

Sigrid zei

Natuurlijk is een kadootje voor een zwemdiploma prima. Het gaat mij meer om de dosering van complimenten/kadootjes.

Maaike zei

Oke, oke, dan vind je zeker die gouden oorbellen, die gameboy, die i-pod en die nieuwe TV die we linde hebben gegeven een beetje overdreven?

Sigrid zei

WAT!! Had ze nog geen i-pod?