woensdag 6 juni 2007

Marrière maken

Werkgevers zitten niet te wachten op moeders die tijdig vertrekken om het kind van de opvang te halen. Het salaris van de moeder gaat vrijwel volledig op aan de kosten van kinderopvang. En wie werkt, mist het eerste tandje en de eerste stapjes.

Wie al deze verhalen hoort en leest in de media, moet haast wel denken dat het vrijwel ondoenlijk is om moederschap en carrière te combineren. Geen wonder dat vrouwen erg lang aarzelen over hun zwangerschap. Of als toch de knoop doorgehakt is, een part-time baan nemen of zelfs helemaal hun baan opgeven.

Toegegeven, het wordt moeders met carrières lang niet altijd gemakkelijk gemaakt. Als je dagelijks met snerpende zenuwen in de file staat uit angst je kind niet voor sluitingstijd op te kunnen halen, lijkt me dat niet lang vol te houden. Of als je de zorg niet of nauwelijks kunt delen met je partner. Een kind dat veel ziek is of om andere redenen veel persoonlijke aandacht nodig heeft, brengt je natuurlijk ook in een andere situatie. En ik heb zeer grote bewondering voor de alleenstaande werkende moeders die alle lusten en lasten in hun eentje dragen.

Maar laten we nu eerlijk wezen: moeders met carrières profiteren ook van twee werelden. Ze doen aan zelfontplooiing, werken samen met andere mensen, leveren hun professionele bijdrage, en worden er nog voor betaald ook. Ze zijn een betrokken moeder zonder het verlengstuk van hun kinderen te worden en hebben ’s avonds wat boeiends te vertellen aan de eettafel. Ze zijn financieel voor een groot deel zelfstandig en weten zich ook na hun werkende leven verzekerd van voldoende inkomen. Huishoudelijke apparaten, internetwinkels en bezorgdiensten maken hun leven gemakkelijker. En voor de huishoudelijke werkzaamheden huur je een hulp in, in plaats van zelf te beknibbelen op je (vaak interessantere) werkuren.

Kinderen vinden het heerlijk om samen met andere kinderen te spelen, dus waarom niet op de kinderopvang? Onze eigen kinderen voelen zich er in ieder geval helemaal thuis. Er heerst altijd een gezellige en ontspannen sfeer, hoeveel kinderen er soms ook rondlopen. Als we ze komen ophalen, treffen we ze verdiept aan in een boek of tussen een massa legostukjes.

Eerste tandjes, woordjes of voetstapjes hebben we niet gemist. Wel hebben we enkele keren een kleine uitvoering op school misgelopen en moesten we afhaken bij het vervoer naar de kinderboerderij. Maar daar tegenover staat het bijhouden van de klassenwebsite in de avonduren, de organisatie van diverse kinderfestijnen in de straat en andere evenementen.

Het tijdwerk waarin de werkende moeder kind en carrière combineert, is trouwens circa 12 tot 15 jaar. Dan resteert er nog 15 tot 28 jaar werkend leven zonder grote belemmeringen.

Kind en carrière, het is soms wel goochelen met veel ballen in de lucht. Maar ondragelijk en onmogelijk is het allerminst. Aanstaande moeders, laat je niet ontmoedigen.

1 opmerking:

Maaike zei

Helemaal mee eens. Het is soms hollen, soms goochelen, maar over het algemeen is het allemaal best te combineren. Ik doe het in ieder geval meestal met veel plezier!