donderdag 26 april 2007

Ananas uit blik

Kip met rijst, champignonsaus, doperwtjes uit blik én plakjes gebakken ananas. Dat was mijn lievelingseten als kind. En het blijkt ook typisch jaren-zeventig-eten te zijn. Vooral ananas maakte in die periode enorme furore in Nederland. We stopten het in de Chili con Carne en belegden er onze tosti’s mee. De pizza Hawaii werd in die jaren in Nederland uitgevonden.

Hoewel we in de jaren zeventig net kennis gemaakt hadden met buitenissige vruchten als kiwi en mango, was het trouwens heel gewoon om goede sier te maken met eten uit blik. Ook in goede restaurants. Pasteitjes met ragoût! Zalmcocktail! En naar verluidt zelfs ganzenlever uit blik!

Vanwaar al deze nostalgie? Binnenkort wordt onze bruine keuken met olijfgroene tegeltjes gesloopt om plaats te maken voor magnoliawitte kastjes. Op de valreep zijn we op het idee gekomen passend afscheid te nemen van het oude spul met gerechten in jaren-zeventig-stijl.

En dan nu nog een keuze maken wat we gaan koken. De hapjes weten we al: blokjes kaas met een zilveruitje erop of een stukje ananas. En daarna soep natuurlijk, want dat stond toen iedere dag op tafel. Maar dan: wordt het cordon bleu met aardappelkroketjes of toch boeuf bourguignon? Banana Split, ijs met boerenjongens of bavarois (met ananas natuurlijk)?

Afscheid nemen heeft ook zijn leuke kanten!

Geen opmerkingen: