Heb jij last van enumeratie oftewel opsom-manie? Voel jij de onweerstaanbare drang om dingen bij elkaar te brengen in lijsten of opsommingen? Je bent niet de enige, want veel mensen zijn gefascineerd door lijsten in allerlei soorten en maten. Het is een typisch menselijke eigenschap, die de oerbehoefte vervult om orde te scheppen in de chaos.
Lijstjes maken deel uit van ons dagelijks leven. Ze duiken op in vergaderingen, bij planningen, in kranten (‘de tien ernstigste treinrampen van België’) of op Hyves (lijstjes van de meeste vrienden). Ook gebruiken mensen lijstjes om dingen vast te leggen uit het verleden (alle boeken die je gelezen hebt) of om plannen voor de toekomst te maken, bijvoorbeeld in de vorm van een lijst met alle steden die je in je leven nog wilt bezoeken.
Het maken van lijstjes hoeft helemaal geen dom werkje te zijn, want het houdt ook wetenschappers en andere intellectuelen bezig. Zoals Umberto Eco. Als er een lijstje van lijstliefhebbers zou bestaan, dan heeft deze Italiaanse wetenschapper en schrijver daarop een topnotering. Eco is zo gek op lijstjes, dat hij daar een boekwerk over geschreven heeft: De betovering van lijsten. Dit boekwerk is een uitputtend overzicht van de vele soorten lijsten waarin de mens in de loop der tijden het leven heeft proberen te vangen. Van paginalange opsommingen van spelletjes en edelstenen en uitputtende bibliotheekcatalogi, maar ook het indrukwekkende aantal liefjes van Leporello in Mozarts opera Don Giovanni.
Eco’s boek laat de vele mogelijkheden zien om opsommingen bij elkaar te brengen. Want een lijst hoeft zich niet te beperken tot een stuk papier met opsommingen, maar kan ook een schilderij zijn van een verzameling voorwerpen. Een visueel lijstje, zeg maar.
Een lijstje kan ook alleen maar mooi zijn, zonder enig praktisch nut. “Opsommingen en lijsten zie je overal in de maatschappij en in de kunst”, zegt Eco, “Je hebt praktische lijstjes, van boodschappenlijsten tot bibliotheekcatalogi. En je hebt poëtische lijsten, die hun eigen schoonheid hebben. Maar het is onze blik en perspectief die bepaalt of een lijst praktisch of poëtisch is.”
Kijk dus eens met een andere blik naar lijstjes. Want lijsten maken is een manier om bewust naar de wereld om je heen te kijken en daardoor te focussen. Als je één ding bewust aandacht geeft, zie je meer.
- Wat voor opsommingen zie jij om je heen?
- Zijn er visuele lijstjes bij? Of misschien wel lijstjes voor je oren, neus of je handen?
- Hoe ziet jouw to-dream-lijstje eruit?
- Welk lijstje zou jij kunnen maken, louter omdat het poëtisch is?
Verder lezen over lijsten:
Mis mijn volgende artikel over ideeën niet
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.
Leer lenig denken
Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten