dinsdag 9 februari 2010

Waarom voeg je Ideeënmaker en Verhaallijnen niet samen tot één weblog?

Waarom voeg je Ideeënmaker en Verhaallijnen niet samen tot één weblog, vroeg een van mijn bloglezers zich af. Daar had ik wel een goede reden voor, maar of die reden nog lang houdbaar is....

Het weblog Ideeënmaker viert dit jaar zijn vijfde verjaardag; Verhaallijnen is haar jongere zusje van amper één jaar oud. Zoals gebruikelijk bij een 'nakomertje' heeft Verhaallijnen de afgelopen maanden veel aandacht gekregen. Zoveel, dat er inmiddels een grote verzameling artikelen op staat over levensverhalen, journalistieke verhalen en andere waargebeurde verhalen.

En nu wordt dus de vraag opgeworpen of de twee kinderen eigenlijk niet gewoon verder kunnen als één kind over creativiteit, inspiratie en alles wat met verhalen te maken heeft. Zeker, er is een verband: deze onderwerpen zijn allemaal mijn passie. Maar vanuit de lezer geredeneerd, lijken het me toch twee aparte onderwerpen. Een deel van de weblogbezoekers is speciaal geïnteresseerd in alles wat met de ontwikkeling van je eigen creativiteit te maken heeft, een ander groep is specifiek op zoek naar tips op het gebied van levensverhalen of andere waargebeurde verhalen. Al zie ik in de statistieken van beide weblogs wel dat diverse bezoekers heen en weer hoppen van het ene blog naar het andere.

Kortom, ik weet het niet zo goed. Waar bedien ik jullie bloglezers het beste mee? Met aparte blogs over creativiteit en verhalen, of gewoon met één blog over beide onderwerpen? Ik lees graag jullie reacties!


Alles wat je altijd al wilde weten over Ideeënmaker

Morgen het volgende antwoord in deze serie blogvragen:
3. Welke vragen in Google leiden naar jouw weblog?


Share/Save/Bookmark

8 opmerkingen:

Denise Janmaat zei

Hai Sigrid,

Inderdaad een (herkenbare) lastige vraag. Ik zou ze apart houden. Het biedt je de mogelijkheid de doelgroepen heel specifiek te blijven bedienen en het is heel duidelijk wat je doet/wat men kan verwachten op dat blog.

Veel wijsheid gewenst voor je beslissing!

Groet,

Denise Janmaat

Walter zei

Ik kan me je dilemma heel goed voorstellen, gewoon doen waar jij je het beste bij voelt.
Groetjes.

Peter de Kock zei

Ik zou er één blog van maken Sigrid. Dat lijkt me voor de beheersbaarheid handig. Als je voor de regelmatige lezer verschillende RSS feeds aanbiedt (feed verhaallijnen en feed Ideeënmaker), kunnen ze kiezen welke feed ze volgen. Zo heeft iedereen er voordeel van. Succes en plezier met kiezen. Ik weet alleen niet of verschillende feeds mogelijk is op blogspot. Naar mijn idee kan het met Wordpress wel. Als je wilt hierover even een hulpvraag stellen op Twitter #durftevragen.

Kleurrijk zei

Ik zou het liefst zien dat je ze apart houdt. Ik kijk het meest op Ideeenmaker, maar hop soms naar Verhaallijnen. Het laatste weet ik dus ook te vinden. Ik ben niet zo bekend met RSS feeds. Ik vraag me af of ik met feeds ook maar iets kan vinden. Ik ben op dit punt een digibeet, dat hebben anderen waarschijnlijk ook. Ik vind de huidige verdeling erg duidelijk en handig.

joo-expo zei

waarom zou je het wél doen?
het is toch niet zo lastig om in het ene blog een andere aan te klikken?

Sigrid van Iersel zei

Wow, dank voor al je reacties! Leuk om te lezen hoe jullie mijn blogs gebruiken.

meeradvies zei

Leuk dat je mijn vraag hebt gebruikt!
De antwoorden zijn verdeeld :) Ik doe een gooi.
Als je 2 duidelijke hoofd-categorieen (ideeen/ verhaallijnen) aanmaakt met daaronder je gebruikelijke subcategorieen, dan is het voor beide doelgroepen helder.
Voor degenen die tot beide doelgroepen behoren (zeker de verhaallijners zullen ook ideeen-interesses hebben), biedt dit het voordeel dat ze niet hoeven te hoppen. Echt geinteresseeren hoppen wel, maar er zijn ook mensen die 'vergeten'te hoppen en weer afgeleid zijn en ergens anders naar toe surfen. Kan (vanuit marketing oogpunt) jammer zijn als je deze mensen kwijtraakt.
Als je je ideeen-blogpost op bijv. woensdag plaatst en je verhaallijnen op donderdag is het voor de vaste bezoekers ook duidelijk hoe je te werk gaat.
Groot voordeel om er 1 blog van te maken, is dat alle bezoekers naar 1blog komen wat HEEL goed is voor je positionering in Google.
Maar het grootste voordeel zit hem in het feit dat je met de 2-in-1 versie vaker zult posten op je blog waardoor je vaker geindexeerd zult worden door Google --> die is altijd op zoek naar verse verse content.Dit is dus ook voordelig voor je Google positie.
Ben benieuwd wat het uiteindelijk wordt :))
Groeten Marlies ('lid' van beide doelgroepen)

Sigrid van Iersel zei

@meeradvies Dank Marlies voor je uitgebreide uitleg. Ik heb andere toekomstplannen voor mijn blogs, dus met jouw overwegingen kan ik zeker mijn voordeel doen!