maandag 15 februari 2010

Beter kijken met fotografentrucs

Alles heeft een ritme. Ook deze schoenzolen, wachtend op verdere verwerking in Marrakech.


Fotografen beheersen de kunst van het kijken. Ook als je geen foto's maakt, kun je daar veel van leren.

"
The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera", zei documentairefotograaf Dorothea Lange ooit. Wie beter om zich heen kijkt, wordt zich bewuster van de werkelijkheid om zich heen. En dat levert weer een heleboel inspiratie op voor bijvoorbeeld schrijven of ander creatief werk.

Beter kijken met fotografentrucs gaat zo:

1. Kies voor eenvoud
Ogen (en de hersenen) houden van eenvoud. Fotografen gebruiken deze kennis om voor één onderwerp te kiezen op hun foto's. Hij brengt niet alle onderwerpen tegelijkertijd in beeld op zijn foto, maar kiest één ding dat belangrijk is. Ook bij het kijken zelf kun je zorgen voor focus: richt je aandacht op één ding.

2. Let op ritmes
Onze ogen houden eveneens van ritmes en regelmaat. Beeldritmes zijn overal: identieke voorwerpen die op een rijtje staan, bomen die allemaal in dezelfde richting groeien of een stapel tijdschriften. Fotografen zijn er gek op. Kijk eens naar de ritmes in je dagelijkse leefomgeving en laat je inspireren.

3. Maak gebruik van wit en licht
Licht is het meest onderschatte element van visuele communicatie. Licht en wit trekken de aandacht. Het oog krijgt de boodschap: kijk hiernaar! Wie iets in de kijker wil zetten, gebruikt dus wit of verlichting. Laat je ogen verleiden door het wit om je heen en kijk hoe je dat kunt gebruiken in je eigen creatieve werk.

"A photograph contains the stolen part of reality."
- Moses Olive

Nog meer leren kijken:

Verder lezen:

Share/Save/Bookmark

2 opmerkingen:

huub zei

Wat ook een heel mooi basisboek is over beeldend leren kijken en vormgeven is: Zo doe je dat, grondbeginselen van vormgeving, geschreven door J.J. Beljon. Echt een toppertje.

Sigrid van Iersel zei

Dank Huub, mooie tip!