dinsdag 16 februari 2010

Fouten maken? Ja graag!

Een onderwijzeres op een basisschool vertelde me laatst dat er iets revolutionairs had plaatsgevonden op haar school. De leerkrachten hadden voor het eerst samen op een kritische manier elkaars Citoresultaten besproken.

Was dat nou zo bijzonder? Ja. Pijnlijk ook. Want bij één leerkracht lieten de cijfers op het gebied van begrijpend lezen een flinke dip zien. Toch is achteraf iedereen blij met de gezamenlijke bespreking, want het leverde ook iets op. Er is een stappenplan voor begrijpend lezen ontwikkeld, dat nu door de hele school gebruikt wordt. “Vroeger was het ondenkbaar dat we de Citoresultaten op deze manier gezamenlijk zouden bekijken”, zei de onderwijzeres. “Nu durven we kritisch te kijken naar ons eigen handelen en open te staan voor andere kennis. Daar leren we enorm van."

Zoals in zoveel organisaties heerst op veel scholen een afrekencultuur. Als er fouten gemaakt worden krijg je kritiek, een woedende brief of je vliegt in het ergste geval de laan uit. Dat is heel 'resultaatgericht', maar je leert er niks van. Terwijl het veel vruchtbaarder is om te onderzoeken waar minder goede resultaten precies vandaan komen.

Een ondernemer, die in zijn leven tal van bedrijven had opgezet en diverse faillissementen had meegemaakt, vertelde me laatst het volgende: “Ik heb het meest geleerd van de bedrijven die mislukten. Want als een bedrijf een succes is, weet je nog steeds niet waar het precies aan ligt.”

De spijker op zijn kop. In iedere organisatie zouden mensen daarom meer met elkaar moeten praten over de dingen die mis gaan. Niet alleen de grote fouten met ernstige gevolgen, maar ook de kleine foutjes. Uit onderzoek van ongelukken of rampen blijkt keer op keer dat vergelijkbare fouten vaak al eerder opgetreden zijn, maar dan zonder grote gevolgen. En zonder dat ervan geleerd is.

De schrijfster J.K. Rowling gaf ooit een indrukwekkende speech voor studenten van de Harvard Universiteit, waarin ze de lessen uit de doeken deed van haar mislukkingen. Ze werd er een sterker mens door, want ze leerde waar haar kracht zat. De rest van haar verhaal is bekend.

Door dingen te proberen en dus ook fouten te maken, word je inventiever. Je past je beter aan veranderende omstandigheden aan. Dus maak gerust fouten. Zonder mislukkingen geen vooruitgang.

J.K. Rowling Speaks at Harvard Commencement from Harvard Magazine on Vimeo.


"De mensen struikelen nu en dan over de waarheid , maar de meesten krabbelen haastig overeind en lopen snel door alsof er niets was gebeurd."
- Winston Churchill


Verder lezen:
Dit blogartikel werd eerder gepubliceerd op het weblog van Creasense.

Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: