woensdag 2 juli 2008

Heksensoep

Heksensoep - door Niels (7)

Binnenkort vieren we het jubileum van onze vakantievriendengroep met een griezelfeest in een griezelkasteel. Daar hoort ook griezelig eten bij. Maar wat dan?

Natuurlijk kunnen spoken, trollen, dracula's en andere engerds interessante bijdragen leveren aan griezeleten. Maar volgens mij kunnen we niet heen om de oermoeders van de enge maaltijden: heksen. Zij zijn immers sinds mensenheugenis bekend (of berucht) om hun soep.

Gek is dat niet, want roeren in soeppannen is op zichzelf al een magisch ritueel. Al borrelend transformeren water, groenten, kruiden en andere substanties in een voedzame of juist hele delicate maaltijd. En dat soep vaak een heilzame werking heeft, is ook algemeen bekend.

Toch valt het niet mee om een smakelijke heksensoep te maken. Want waar vind ik een goed recept? En er doemt nog een ander probleem op. Uit sprookjes begrijp ik dat heksen het liefst kindertjes in de pan stoppen. Hoe los ik dat praktisch op?

Nee, dan kinderheksen. Zij hebben het een stuk gemakkelijker. Ze gaan gewoon het bos in en verzamelen daar allerlei vreemdsoortige ingrediënten, die ze om de beurt in de pan mikken. Deze pan is bij voorkeur een grote ijzeren plantenbak met hengsel, maar teiltjes of emmers volstaan ook. Met hun griezeligste heksenstem vertellen ze wat ze erin gooien: hagedissenogen, veren van de zwarte gier, drollen van een groene draak, enzovoort.

Als iedereen geweest is, moet er goed geroerd worden. Daarna dansen alle heksen om de soep, terwijl ze wilde kreten slaken. Tot slot spreken zij nog een toverspreuk uit, die bijvoorbeeld eindigt met iets onheilspellends als: ‘Laat de soep nog even trekken, totdat zij krijgt groene vlekken...!’

Soepen die ook voor niet-heksen eetbaar zijn, zijn veel moeilijker te vinden. De meeste recepten bevatten voornamelijk pompoenstukjes en ander herfstig voedsel, maar zijn absoluut niet eng. Na lang zoeken vond ik dit recept voor authentieke Spinnensoep. Wonderlijk genoeg niet bij een authentieke heks, maar op een site die zich geruststellend 'Oma's keuken' noemt.

Maar je hoort mij niet klagen. De pompoen speelt wederom de hoofdrol, maar de gehaktbalspinnen verhogen de griezelfactor enorm. Een bruikbaar recept dus voor alle heksen-wannabe's en nog smakelijk ook. Ik denk wel dat de soep bereid moet worden bij volle maan om zijn toverkracht niet te verliezen. Griezel ze!

Toversoepboek
Het Toversoepboek met daarin het recept voor heksensoep is ook te koop!

Geen opmerkingen: