woensdag 9 juli 2008

Lofzang op België

De nieuwsgierige buurvrouwen van Chateau du Fayt, Ardennen


Veel mensen denken dat België een suf vakantieland is. Laat ze maar denken. Wij weten beter.

1. In de Franse hypermarché's kun je de allerleukste en -lekkerste inkopen doen. Geweldig, wat een keuze aan etenswaren hebben ze daar. De Belgische Delhaize kan er echter ook wat van en is een stuk dichterbij!

2. Over etenswaren gesproken. Het Belgische bier is natuurlijk super, net als de bonbons, de wafels, frieten en nog veel meer. De chocolade uit België is terecht beroemd. In bijna ieder klein dorpje vind je bovendien wel een restaurant dat uitstekende maaltijden serveert voor een heel schappelijke prijs.

3. België heeft fantastische verblijfsmogelijkheden in de vorm van kastelen en landhuizen. Het land heeft ook talrijke mooie terrassen en pleinen. Zeker bij speeltuinen ligt vaak een mooi terras, zodat wensen van jonge ouders en hun kinderen optimaal bediend worden.

4. België heeft heerlijke, gladde snelwegen. Vooral in de Ardennen is het fantastisch heuveltje op, heuveltje af rijden.

5. België is gezegend met kleurrijke cultuur, voor iedere smaak wat wils. Van stripfiguren en Kabouter Plop tot Jacques Brel en prachtige Art Nouveau-architectuur in Brussel.

6. België is lekker dichtbij en biedt toch een compleet ander land en een andere volksaard. Het oversteken van de knoflookgrens maakt dat je een echte buitenlandervaring beleeft, maar dan op korte afstand.

7. België scoort goed op het gebied van ideeënmanagement, creativiteit en innovatie. Volgens het rapport Creative Economy 2008 van de Verenigde Naties speelt het land uitstekend in op de creatieve economie, onder meer met het uitgeven van boeken en muziek. Belgen hebben hun zaakjes sowieso beter voor elkaar als het gaat om regelingen en instanties, schreven Jorrit de Jong en Noortje Huijboom in hun boek Belgen doen het beter.

8. België bestaat uit een bijzonder samenvoegsel van Vlaams- en Franstaligen. Wie deze verbintenis wil beleven moet wel snel zijn, want België valt als land bijna uit elkaar.

9. En natuurlijk de typerende wit-blauwe koeien, die het groene landschap stofferen en je zo doordringend aankijken. Nieuwsgierig als ze zijn, laten ze je niet los. Helemaal op en top België.

Geen opmerkingen: