vrijdag 25 november 2005

Een verzameling verzamelingen

1. Traditionele verzameling
Een collectie van bijzondere spullen of van dingen die samen een geheel vormen. Postzegels en munten natuurlijk, maar ook zilveren theelepeltjes, knuffelberen, kikkers, etc. Leuk is de verzameling van mooie woorden: www.vanoostendorp.nl/mooistewoorden/lijst.php

2. Verzameling van losse spullen
Allerlei losse voorwerpen, tekeningetjes, aantekeningen, knipsels en andere zaken, die op een of andere manier intrigeren, belangrijk zijn of dat kunnen worden. Een verband is er niet. In de Wonderkamers in het Gemeentemuseum was een filmpje van de kunstenaar te zien die op die manier verzamelde. Als ze later terugbladerde of door losse spullen woelde, dan ontstond er altijd wel een ingeving of een verband, dat tot een kunstwerk leidde.

3. Verzameling van je eigen kunstwerken
Wederom in het Gemeentemuseum is de Frik Collectie te zien. Kunstenares Helen Frik verzamelt haar eigen kunstwerken vanuit het besef dat een individueel kunstwerk een meer veelzijdige betekenis krijgt door het in de context van haar andere tekeningen te beschouwen. De verzameling dient dus als referentiekader voor andere (nieuwe) projecten.

4. Verzameling van nietszeggende plaatjes
Fotograaf Peter Piller (expositie in Witte de With, Rotterdam) verzamelt niets zeggende foto's en uitgeknipte beelden van zichzelf en van anderen. Die sorteert hij op opmerkelijke overeenkomsten. Foto's van internetcafés laten bijvoorbeeld allemaal rare pijlen zien. Een verzameling foto's van een webveiling laat zien hoe mensen lege granaathulzen gebruiken. De context doet er niet toe, het beeld zelf is het enige dat telt, vindt hij. "Kijk zelf, en ontdek je eigen verhaal." Meer op www.peterpiller.de

5. De wiskundige verzameling
Zie www.nl.wikipedia.org/wiki/verzameling

6. De zinloze verzameling
Fotograaf Niek Narings legt verloren handschoenen vast. Lonely Gloves, noemt hij ze. Zonder de een is de ander waardeloos. Hij registreert ze in dramatische poses, die aan platgereden wild doen denken. Dat roept een gevoel van melancholie op om de andere helft. Verder is deze onderneming volkomen zinloos.

7. Etc. (Een verzameling is nooit af)

Geen opmerkingen: