dinsdag 1 mei 2012

Zeven onmogelijke vragen aan Mechtild Paauwe

Eigenlijk noemt Mechtild Paauwe van Ga verder naar Start (bureau voor creatieve projecten) zichzelf het liefste ideeënbedenker. Volgens haar visitekaartje is ze ontwerper, docent en coach, maar haar drang tot vormgeving beperkt zich daar niet toe.


 Zeven onmogelijke vragen (24)
Vraag een creatieve persoon nooit waar zijn ideeën precies vandaan komen, want daar is 'onmogelijk antwoord op te geven'. Toch ga ik die uitdaging aan. In deze serie leg ik zeven vragen voor aan kunstenaars, ontwerpers, ideeënmakers en andere 'creatieven' over hun creativiteit en inspiratiebronnen. In deze aflevering is het woord aan Mechtild Paauwe.
Mechteld zet haar creativiteit op dit moment het meeste in voor projecten in het bedrijfsleven en voor de voorstelling op Oerol van haar zus. Bij de bedrijven kijkt ze samen met de betrokkenen naar de dingen die er spelen, waarna ze in co-creatie nieuwe concepten bedenkt. "Ik wil dat mensen zelf deze verwondering ervaren, waardoor bewustwording optreedt. Een eigen ervaring is duizend maal sterker dan iemands mening."

1. Wat betekent creativiteit voor jou?

‘Creativiteit is de kunst naar dingen te kijken alsof je ze voor het eerst ziet’. Deze mooie uitspraak van George Kneller heeft mij gegrepen en ik sluit me daar graag bij aan. Voor mij is creativiteit een combinatie van nieuwsgierigheid, de wil om nieuwe dingen te maken en daarmee mensen verbinden.

2. Hoe doe je inspiratie op?

Ik verzamel indrukken, beelden, geuren. Ik kan soms helemaal verrukt zijn als ik iets moois zie. Zoals bepaalde details: een spinnenweb in vroege ochtend, een constructie in een kast, een hartelijke glimlach of een intense geur. Deze indrukken gebruik ik om ‘problemen’ (lees uitdagingen) op te lossen. Dan gaat het vuurtje bij mij branden.

3. Hoe kom jij het gemakkelijkst op ideeën?

Vaak word ik ’s nachts wakker en dan heb ik een idee. Slapen is er dan niet meer bij. De adrenaline die ontstaat door het enthousiasme over het idee, houdt me uit de slaap.
Ik denk ook vaak in metaforen. Metaforen zijn vaak prettig omdat ze je op een hele nieuwe, veilige manier een vergelijking kunnen laten zien. Daardoor kan herkenning en bewustwording ontstaan.

4. Wat is je meest favoriete werk dat je ooit gemaakt hebt? 

Ik kan er zo niet een kiezen, maar stiekem ben ik wel een beetje trots op het feit dat ik de Ismeer Innovatieprijs van Overijssel 2011 gewonnen heb.

5. Wil je iets met je creatieve werk tot uitdrukking brengen?

Ik hoop de wereld een stukje mooier of beter te maken met mijn ideeën.

6. Welke creatieve droom wil je nog eens tot uitvoering brengen?

Het lijkt me fantastisch om in een ontwikkelingsland samen met (weeshuis-)kinderen iets moois te maken. Wat ze graag zouden willen maken laat ik aan hen over. Ik zou hen graag de kans te bieden te ontdekken hoe leuk het is om creatief bezig te zijn.

7. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over creativiteit?

Soms ben ik niet zo zeker van mezelf. Iemand zei eens tegen mij dat ik moet vertrouwen op mijn eigen creativiteit, want kijk eens wat ik allemaal gemaakt en gedaan heb.


Meer informatie:
Website: www.gaverdernaarstart.eu
LinkedIn: Mechtild Paauwe
Twitter: @mechtildpaauwe
Telefoon: 06 44 280 577


Eerdere afleveringen in deze serie:
14. Huub Koch
15. David van der Kooij
16. Gert Veenhoven
17. Marjolein Oosterheerd
18. Femke Vijn
19. Karlijn Broekhuizen
20. Karin Ramaker
21. Miranda Apeldoorn
22. Annet Talsma
23. Annette Wessels

Mis het volgende artikel niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Geen opmerkingen: