maandag 28 mei 2012

Hoe enkele ideeënflarden uitgroeien tot een plateautaart

salt dough and alphabet cutters


Een idee begint bij mij met enkele losse flarden. Ik voeg nieuwe ingrediënten toe, kneed alles door en stop alles in een bakvorm. Totdat het idee eruit rijst.

De ABC-bakvorm....

Twee jaar geleden zag ik een blogger die een ABC had gemaakt. Nu ben ik niet van de ABC-tjes. Ze doen me teveel denken aan oubollige stukjes die vroeger op familiefeesten werden opgevoerd. Bij iedere alfabetletter hoorde een bepaalde karaktereigenschap van de jarige of jubilaris met een bijbehorend flauw verhaal. Erger kan het bijna niet worden.

Het ABC van deze blogger was echter andere koek. Ik zag ditmaal een aardige kapstok om allerlei ideetjes en feitjes aan op te hangen. Ik probeerde deze vorm daarom zelf uit en bakte mijn eigen ABC van inspiratiebronnen. Een 'vormkeuze' is voor mij op deze manier vaak de aanleiding voor een nieuw plan.

...wordt een lijst...

Al gauw kreeg ik nog veel meer ideeën voor inspiratiebronnen. Ook bloglezers en twitteraars leverden volop aanvullingen. Daarom publiceerde ik een nieuwe lijst met 67 inspiratiebronnen. Maar nu begon het pas echt storm te lopen met reacties. Binnen enkele weken waren het er meer dan honderd.

Veiligheidshalve doopte ik de pagina 100+ inspiratiebronnen, want er bleven nieuwe aanvullingen komen. De lijst sloeg namelijk bijzonder aan. In amper 2 jaar tijd is hij 9000 keer bekeken. Twee schoolboeken in Nederland en België verwijzen de leerlingen naar deze pagina als ze inspiratie op willen doen. En dat geldt ook voor enkele tientallen websites.

...en groeit door...

Als ik eenmaal bezig ben met een idee, gaat het gist rijzen en welt het deeg de bakvorm uit. Het succes van de lijst bracht me namelijk op het idee om het document om te vormen tot een schatkist aan inspiratiebronnen. Ik had al 149 prachtjuwelen verzameld.

Enkele sympathieke meelezers namen de lijst door en gaven feedback. Maar nu bleek ik het toch te bont gemaakt te hebben. Mijn meelezers duizelden ervan. Het aantal inspiratiebronnen was zo omvangrijk (alle 149 inspiratiebronnen bestaan ook nog uit diverse onderdelen!) dat de inspiratie dood sloeg.

...tot een plateautaart

Foute boel natuurlijk. Ik heb daarom de ideeënschatkist helemaal overhoop gehaald. De afgelopen weken heb ik flink getimmerd en geklust. En nu verrijst een nieuw bouwwerk. Een reusachtig bouwwerk zelfs.

Ik schreef al: ideeën beginnen bij mij meestal klein. Al boetserend met kleine stukjes deeg ontstaat er vervolgens een taart met vele verdiepingen.

Hoe nu verder? Binnenkort ga ik maar eens een punt zetten achter al mijn inspanningen. En dan presenteer ik jullie het resultaat. Dan hebben jullie alvast iets om naar uit te kijken!

De foto is van Jimmiehomeschoolmom via Flickr

Naschrift:
Bekijk hier het resultaat: handboek Ideeënschatkamers.


Smul van Toverballen voor het brein

Meer weten over de manier waarop je verhalen toepast in (informatieve) teksten? Dan smul je waarschijnlijk van het boek Toverballen voor het brein, dat ik speciaal over dit onderwerp geschreven heb. Laagje voor laagje ontsluiert het boek de geheimen van verhalen en geeft praktische tips over de toepassingen daarvan. Bestellen? De Toverballen voor het brein haal je hier.

Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Geen opmerkingen: