dinsdag 6 maart 2012

Zeven onmogelijke vragen aan Karin Ramaker

Karin Ramaker is blogger, auteur van het zelfhulpdoe-boek Opkrabbelen, creatief ondernemer en organisator van evenementen. Ze geeft les bij onder andere Fontys Hogescholen en de Hogeschool voor Journalistiek Utrecht en geeft blogworkshops voor bedrijven en zzp'ers.

Zeven onmogelijke vragen (20)

Vraag een creatieve persoon nooit waar zijn ideeën precies vandaan komen, want daar is 'onmogelijk antwoord op te geven'. Toch ga ik die uitdaging aan. In deze serie leg ik zeven vragen voor aan kunstenaars, ontwerpers, ideeënmakers en andere 'creatieven' over hun creativiteit en inspiratiebronnen. In deze twintigste aflevering is het woord aan Karin Ramaker.

1. Wat betekent creativiteit voor jou?

Alles. Ik kan niet zonder. Creativiteit is voor mij gelijk aan leven. Begin december 2011 kwam mijn zelfhulpdoek-boek uit: Opkrabbelen. Dat gaat over disbalans in je leven en hoe er creatief mee om te gaan. Ik heb creativiteit nodig om te groeien, te leren, te ontdekken, te genieten en te leven!

2. Hoe doe je inspiratie op?

Door altijd ogen en oren open te houden. Overal is een verhaal. In de trein, op de fiets, in een park, in de rij van een supermarkt. Soms raak ik overprikkeld doordat ik alert ben of veel zie en hoor, maar over het algemeen is het voor mij een welkome invulling van m'n dag.
Een tijd geleden zei een vriendin tegen mij: 'Jij hebt altijd wat te vertellen, ik maak nooit iets mee.' Daar begreep, en begrijp, ik niets van. Ik maak altijd wel wat mee. Mijn leven is zeker niet saai te noemen.

3. Hoe kom jij het gemakkelijkst op ideeën?

Ik fotografeer veel. Als ik m'n camera niet bij heb gebruik ik m'n mobieltje. Er zijn geen vaste routines. Alleen openstaan voor beelden en verhalen. Wat valt op? Waar gaat mijn interesse naar uit? Wat daagt me uit? Wat doet me wat?

4. Wat is je meest favoriete werk dat je ooit gemaakt hebt? 

Mijn schilderijen. Deze zijn intuïtief gemaakt. Ook heb ik een tekening gemaakt ooit van een droom die had gehad. Ik heb een fascinatie voor kale mensen. Man of vrouw, maakt niet uit. En blijkbaar zijn vele tekeningen toch in het blauw gemaakt. Ik heb daar geen verklaring voor; ze moesten zo worden gemaakt.

5. Wil je iets met je creatieve werk tot uitdrukking brengen?

Ik blog en schrijf omdat ik hoop dat ik anderen kan helpen. Helpen hun eigen creativiteit te ontwikkelen.

6. Welke creatieve droom wil je nog eens tot uitvoering brengen?

Een literaire roman schrijven.

7. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over creativiteit?

Ik wist een tijd lang niet dat ik een beelddenker ben en dat ik dus op een andere manier kijk naar problemen en ook op een andere manier leer. Ik dacht dat ik dom was. Het is alleen een andere manier van informatie tot je nemen. Dat gaat via indrukken, beelden, gevoel. Daar is niets doms aan, dat is op een andere manier vooruit komen. Die les heb ik heel goed in m'n oren geknoopt. Ik hoop dat andere mensen dat ook doen.


Meer informatie:
Website: www.met-k.com
LinkedIn: KarinRamaker
Twitter: @metkcom
Flickr: foto's van Karin Ramaker


Eerdere afleveringen in deze serie:

9.   Marcel van Driel
10. Marieke van Dam 
11. Ward van Os 
12. Lidion Zierikzee
13. Peter te Riele
14. Huub Koch
15. David van der Kooij
16. Gert Veenhoven
17. Marjolein Oosterheerd
18. Femke Vijn
19. Karlijn Broekhuizen


Mis mijn volgende artikel niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Share/Save/Bookmark2 opmerkingen:

Arri zei

Je krijgt van mij de Liebster Award voor je creatieve inspirerende stukjes.

Sigrid van Iersel zei

Dankjewel Arri!