dinsdag 8 november 2011

Zeven onmogelijke vragen aan Marieke van Dam

Marieke van Dam is eigenaar van Bureau Play. Ze geeft playshops, bedenkt Speelregels – ontregelende speelse opdrachtjes – en geeft deze als kaartenset uit. Verder schrijft ze een speelboek voor volwassenen. Haar motto: We don't stop playing because we grow old. We grow old because we stop playing.

Zeven onmogelijke vragen (10)
Vraag een creatieve persoon nooit waar zijn ideeën precies vandaan komen, want daar is 'onmogelijk antwoord op te geven'. Toch ga ik die uitdaging aan. In deze serie leg ik zeven vragen voor aan kunstenaars, ontwerpers, ideeënmakers en andere 'creatieven' over hun creativiteit en inspiratiebronnen. In deze tiende aflevering is het woord aan Marieke van Dam.

1. Wat betekent creativiteit voor jou?

Creativiteit betekent voor mij mogelijkheden zien waar ik ze (in eerste instantie) niet verwacht. Creativiteit ontstaat voor mij vaak in de rafelrandjes. Daar waar dingen mis gaan of niet lijken te lukken, komen vaak de beste ideeën en mooiste oplossingen naar voren. Dit geldt zowel bij het maken van dingen maar ook om iets voor elkaar te krijgen. Zo heb ik de Speelregels verzonnen om kopjes koffie te verdienen zodat ik mijn boek in koffietentjes kon schrijven.

2. Hoe doe je inspiratie op?

Dat is heel divers. Ik word vaak ineens overvallen door inspiratie. Dat kan zijn door een film die ik zie, een boek dat ik lees, iets dat ik op straat zie. Ik kan dan ineens echt stuiteren van de inspiratie.

Mijn ideeën delen met anderen is misschien nog wel de allerbelangrijkste inspiratiebron. Niks heerlijker dan samen ideeën te stapelen en zo tot nieuwe inspiratie te komen. Tja, en regelmatig uit mijn routine stappen, dingen voor de eerste keer doen, dat werkt ook echt. En als ik vast zit, helpt het vaak om even iets anders te doen: wandelen, opruimen, de afwas doen, dat soort dingen, heel simpel eigenlijk.

3. Heb je routines of rituelen om je werk uit te voeren? 

Het schrijven van mijn boek doe ik in koffietentjes. De geluiden van rustige muziek, het malen van de bonen, het schuimen van de melk, het geroezemoes van pratende mensen, af en toe wat flarden uit gesprekken opvangen. En mijn oog wil ook wat dus ik zoek het liefst tentjes op met een creatieve inrichting waar de spulletjes om me heen nieuwe ideeën prikkelen.

Verder schrijf ik al mijn ideeën (van dwarrelgedachten tot concrete plannen) op in mijn notitieboekje. Ik heb die altijd bij me, net als stiften in alle kleuren, en stickers om de boel nog meer op te vrolijken.

4. Wat is je meest favoriete werk dat je ooit gemaakt hebt?
Mijn speelregels. Dat zijn kleine speelse ontregelende opdrachtjes waarmee ik mensen uitdaag om uit hun dagelijkse routine te stappen. Ik begon ze te schrijven in ruil voor een kopje koffie (via mijn website kreeg ik ruim 110 kopjes koffie in ruil voor een speelregel). Al mijn creativiteit is daar in samen gekomen.

In eerste instantie was het een creatieve oplossing om, terwijl ik tijdelijk niet veel geld had, wel in koffietentjes te kunnen werken. Maar nu ik er al bijna honderd heb geschreven, zie ik dat het echt een product is van mij. De positiviteit, de verrassingen, het uit je routine stappen. En ik ben ontzettend trots dat ik ze nu ook ga uitgeven.

5. Wil je iets met je creatieve werk tot uitdrukking brengen?

Zie kadootjes in het alledaagse. Het leven zit vol verrassingen, het is alleen maar kwestie van een andere bril op zetten. Kleur ook eens buiten de lijntjes. Speel!

6. Welke creatieve droom wil je nog eens tot uitvoering brengen?

Ik zou graag mezelf meer willen ontwikkelen in het grafisch vormgeven. De speelregels worden nu vormgegeven door een te gekke vormgeefster en voor mijn boek ben ik ook op zoek naar een uitgever die waarde hecht aan mooi beeld. Maar het liefste zou ik dat zelf nog eens gaan doen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over creativiteit?

Niet teveel nadenken. Gewoon ergens beginnen. Dan komt de rest vanzelf.


Meer informatie:
Website: Bureau Play en Speelregels
LinkedIn: Marieke van Dam
Twitter: @mariekevdam en @speelregels

Eerdere afleveringen in deze serie:
  1. Jan Willem van Swigchem 
  2. Alieke van der Wijk 
  3. Marleen Smit 
  4. Frank de Wit
  5. Marian Filarski 
  6. Anja de Crom
  7. Yoeke Nagel 
  8. Joris van Ooijen 
  9. Marcel van Driel Share/Save/Bookmark

2 opmerkingen:

ronald groeneweg zei

Een van je leukste interviews tot nu toe vind ik dit... dat speelregel-idee is fantastisch. En dat je dan tegelijk met je speelregel een foto van het kopje koffie krijg opgestuurd (zie website bureauplay) is een prachtvondst! Die ga ik toepassen met jenever...

Sigrid van Iersel zei

Dank Ronald! Ja Marieke past dat idee op een geweldig leuke manier toe. Hier lees je de kaartjes die ze tot nu toe gemaakt heeft en de koffie-o-meter.
http://bureauplay.nl/content/het-boek-en-de-speelregels