maandag 24 oktober 2011

Zeven onmogelijke vragen aan Joris van Ooijen

Joris van Ooijen runt samen met zijn broer het bureau Ruimdenken. "Creativiteit doe je er niet even bij, je moet het willen zijn."
Zeven onmogelijke vragen (8)
Vraag een creatieve persoon nooit waar zijn ideeën precies vandaan komen, want daar is 'onmogelijk antwoord op te geven'. Toch ga ik die uitdaging aan. In deze serie leg ik zeven vragen voor aan kunstenaars, ontwerpers, ideeënmakers en andere 'creatieven' over hun creativiteit en inspiratiebronnen. In deze achtste aflevering beantwoordt Joris van Ooijen er zes.

Na een opleiding aan de Sociale academie Amsterdam deed Joris buurthuiswerk, runde een trainingscentrum in Drenthe en kwam in de reclamewereld terecht. Daarna volgde de TV-wereld. Daar bedacht hij veel programma's,  zoals Wie ben ik?, All You Need is Love, Now or Never en Get the Picture.
In 2009 liep hij tegen een herseninfarct op: een stevige les. Daarna zette hij met zijn broer Eef Ruimdenken op met trainingen Verbeterdenken, Creatieve Respons en Denkstof-bijeenkomsten. Nu is hij heel tevreden met deze switch.

1.  Wat betekent creativiteit voor jou?
Ongeveer hetzelfde als ademhalen. Creativiteit is voor mij een soort eerste levensbehoefte. Niet alleen omdat ik altijd van mijn creativiteit heb moeten leven met copywriting, scenarioschrijven en tv programma's ontwikkelen. Maar het zit ook in mijn natuur om dingen te willen veranderen en verbeteren. Ik noem dat dan ook 'verbeterdenken'. En geef daar zelfs trainingen in. Van alle creatieve innovaties is 75% een verbetering aan een bestaande dienst of product. Ik wil maar zeggen: creativiteit doe je er niet even bij, je moet het willen zijn.

2. Hoe doe je inspiratie op?    
Dat vind ik moeilijk te zeggen. Maar het waarnemen is een belangrijk ding. Simpelweg willen zien. 'To notice', ofwel bewust worden van. Kijk eens goed om je heen, met aandacht. Dan dienen zich allerlei zaken aan waarmee je verder kunt denken. Kijk in een winkelstraat eens omhoog, naar de gevels boven de winkelpuien: je ziet een andere wereld. Zo is er nog veel meer.
          
3. Heb je routines of rituelen?
Geduld oefenen tot het idee komt, want het komt zeker. Daar vertrouw ik op.

4. Wat is je meest favoriete werk dat je ooit gemaakt hebt?
De training Verbeterdenken die ik met broer Eef heb ontwikkeld. Hier komt alles samen uit mijn complete loopbaan. Technieken uit formatontwikkeling blijken opeens fantastisch te werken bij het maken van jaarplannen in de zorg en het betrekken van medewerkers daarbij. Dat is toch wel bijzonder.

5. Welke creatieve droom wil je nog eens tot uitvoering brengen?
Ik ben kookliefhebber. Ik houd van goed en gezond eten. Maar ik ben natuurlijk een amateur. Daar ligt nog wel een uitdaging om tot grotere hoogte te komen.

6. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over creativiteit? 
Dit is echt een onmogelijke vraag. Ik heb van zoveel mensen zoveel goede adviezen gehad. Van Roland Willaert, van Wibo van de Linde, van John de Mol, van mijn wijnleverancier, van de slager, van de buurman, van mijn dochters. En natuurlijk van mijn vrouw.

Meer informatie:
Website:  www.ruim-denken.nl
LinkedIn: jorisvanooijen  
Twitter: @ruimdenken en @jorisvanooijen
Telefoon: 0653 222 707


Eerdere afleveringen in deze serie:
  1. Jan Willem van Swigchem 
  2. Alieke van der Wijk 
  3. Marleen Smit 
  4. Frank de Wit
  5. Marian Filarski 
  6. Anja de Crom
  7. Yoeke Nagel

Share/Save/Bookmark

1 opmerking:

Mindmap maken zei

Interessant artikel, het is inderdaad moeilijk te beantwoorden waar inspiratie nu eigenlijk vandaan komt wanneer het komt.

Is een mindmap maken eigenlijk ook een goed idee om inspiratie op te doen?

Groetjes,